W oborach eksploatujących dojarnie typu rybia ość przeprowadzono szczegółowa analizę czynności przygotowawczych wykonywanych przez dojarza przed założeniem aparatu udojowego. Uzyskane wyniki badań wykazały wpływ nieprawidłowości w obsłudze na wydłużenie się doju. Nieuzasadnione przedłużanie czynności trwających tylko kilka sekund dla jednej krowy, w efekcie końcowym powodowało wydłużenie czasu pracy dojarni o kilkanaście minut dla wszystkich dojonych krów. Uproszczenie procedury przygotowania krowy przed dojem ograniczy możliwość zmiany kolejności wykonywanych zabiegów oraz wyeliminuje możliwość niekontrolowanego przedłużania czasu trwania tych czynności. W efekcie daje to możliwość uzyskania największej przepustowości hali udojowej.
A detailed analysis of preparation steps performed by the worker before installation of milking machine was conducted in the barns utilizing fishbone layouts of milking systems. The obtained research results indicated the effect of certain improper procedures on extension of milking time. Unjustified extension of performed steps, added only a few seconds for a single cow, but resulted in extension of the milk parlour total operation by several minutes for all milked cows. Facilitation of cow preparation before milking may limit a possibility to change the sequence of performed steps and eliminate a likelihood of uncontrolled extension of time designated for those activities. As a result, it is possible to accomplish the maximum efficiency of the milk parlour operation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00