Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Microbiological and physicochemical quality of raw milk of Beni Mellal-Khenifra

Tytuł:
Microbiological and physicochemical quality of raw milk of Beni Mellal-Khenifra
Autorzy:
Mannani, M.
Ariri, N.
Bitar, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/28765294.pdf
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2023, 74, 3; 265-274
0035-7715
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background. Milk is a nutritious food for humans, but it is also an ideal growth medium for pathogenic bacteria such as Salmonella, Listeria monocytogenes or Campylobacter spp, which can cause food poisoning. Objective. For this reason, we evaluated the microbiological, physicochemical and hygienic quality of raw milk samples in 9 milk collection centres and cooperatives in the Beni-Mellal-Khenifr region before and after the implementation of the quality management system, hazard analysis and critical control points (HACCP). Materials and Method. The microbiological and physico-chemical quality of 184 raw milk samples in 9 milk collection centres and cooperatives in the Beni-Mellal-Khenifra region was evaluated before and after the implementation of the quality management, hazard analysis and critical control points (HACCP) system. Results. The physico-chemical results obtained after the implementation of HACCP revealed that 78% of the samples analysed were below the maximum limits authorised at international level. A pH between 6.6 ±0.11 and 6.8±0.02, an acidity of 15°D, the milk is stable according to the Ramsdell test which is negative at 0.9. The temperature remains within the acceptance range with an average of 6.62 ±0.45°C to 7.7 ±0.36°C and the fat content is between 33 and 45g/ml. We also noted an improvement in the microbiological quality of milk in 81% of collection centres and cooperatives. The level of contamination by total coliforms is from 2.5x104 to 11.5x104 CFU/ml lower than the Moroccan standard (NM 08.0. 100) of 1.5x104 CFU/ml to 20.3x104 CFU/ml, the total aerobic mesophilic flora and the psychrotrophs have an average of 2.5x105 germs/ml to 82x105 germs/ml lower than before improvement (12.5x105 germs/ml to 192x105 germs/ml). Conclusion. We can conclude that the work done leads to an improvement and satisfaction of the quality of raw milk compared to the standard after the implementation of HACCP.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies