Ekonomiczne aspekty mechanizacji produkcji gruntowej oraz pod osłonami wybranych warzyw Economic aspects of field production engineering and cultivation of covered crops for selected vegetables
Dokonano analizy wielkości: kosztów mechanizacji, kosztów produkcji, produkcji globalnej oraz czystej w uprawie gruntowej oraz pod osłonami warzyw. Szczegółowej analizie poddano produkcję trzech warzyw: papryki, selera oraz kapusty pekińskiej. Na podstawie przeprowadzonych badań określono także: wskaźnik kosztów mechanizacji, wskaźnik efektywności mechanizacji, wskaźniki opłacalności i rentowności produkcji.
A detailed analysis of the following was conducted: engineering costs of cultivation, production costs, global production costs as well as field cultivation and covered vegetable cultivation costs. Three vegetables were selected for a detailed analysis: pepper, celery and Pekin cabbage. Based on conducted research some other parameters were also determined, and these were: cultivation engineering cost factor, farming engineering effectiveness factor, production cost effectiveness and profitability factors.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00