Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany wilgotności pędów wierzby Salix viminalis L. w okresie sezonowania

Tytuł:
Zmiany wilgotności pędów wierzby Salix viminalis L. w okresie sezonowania
Changes in humidity of Salix viminalis L. willow sprouts during seasoning
Autorzy:
Frączek, J.
Mudryk, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/287306.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
biomasa
wierzba
sezonowanie
wilgotność
biomass
willow
seasoning
humidity
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2008, R. 12, nr 10(108), 10(108); 55-61
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Jedną z ważniejszych właściwości drewna jako paliwa to wilgotność oraz wartość opałowa, czyli ciepło uzyskane ze spalenia drewna pomniejszonego o energię niezbędną do odparowania wody. Celem niniejszej pracy jest określenie przebiegu zmian wilgotności względnej w pędach wierzby w okresie zbioru oraz sezonowania. Biorąc pod uwagę uzyskane wyniki procesu sezonowania pędów można stwierdzić, że ta forma suszenia jest bardzo efektywna. Proces sezonowania przeprowadzony w okresie wiosennym, obejmujący ok. 3-4 miesiące, przynosi zadowalający efekt. Wilgotność sezonowanych pędów po tym okresie sięga nawet 20%.

Among more important properties of wood as a fuel there are humidity and calorific value, that is heat obtained from burning wood reduced by energy necessary to evaporate water. The purpose of this work is to determine the progress of changes in relative humidity of willow sprouts during harvest and seasoning. Considering obtained seasoning process results we may state that this form of drying is very efficient. The seasoning process carried out in springtime, covering approximately 3-4 months, gives satisfactory effect. After this period, humidity of seasoned sprouts reaches up to 20%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies