Jedną z ważniejszych właściwości drewna jako paliwa to wilgotność oraz wartość opałowa, czyli ciepło uzyskane ze spalenia drewna pomniejszonego o energię niezbędną do odparowania wody. Celem niniejszej pracy jest określenie przebiegu zmian wilgotności względnej w pędach wierzby w okresie zbioru oraz sezonowania. Biorąc pod uwagę uzyskane wyniki procesu sezonowania pędów można stwierdzić, że ta forma suszenia jest bardzo efektywna. Proces sezonowania przeprowadzony w okresie wiosennym, obejmujący ok. 3-4 miesiące, przynosi zadowalający efekt. Wilgotność sezonowanych pędów po tym okresie sięga nawet 20%.
Among more important properties of wood as a fuel there are humidity and calorific value, that is heat obtained from burning wood reduced by energy necessary to evaporate water. The purpose of this work is to determine the progress of changes in relative humidity of willow sprouts during harvest and seasoning. Considering obtained seasoning process results we may state that this form of drying is very efficient. The seasoning process carried out in springtime, covering approximately 3-4 months, gives satisfactory effect. After this period, humidity of seasoned sprouts reaches up to 20%.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00