Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dynamika suszenia kostki ziemniaczanej, marchwiowej oraz z jabłek w warunkach złoża fontannowego

Tytuł:
Dynamika suszenia kostki ziemniaczanej, marchwiowej oraz z jabłek w warunkach złoża fontannowego
Drying dynamics for potato, carrot and apple cubes in fountain bed conditions
Autorzy:
Peroń, S.
Figiel, A.
Surma, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/287250.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
suszenie
kostka ziemniaczana
kostka z marchwi
kostka z jabłek
złoże fontannowe
drying
potato cube
carrot cube
apple cube
fountain bed
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2008, R. 12, nr 9(107), 9(107); 241-247
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano wpływ rodzaju rozdrobnionego surowca owocowo-warzywnego na dynamikę jego wysychania. Surowiec stanowiły kostki (0,01x0,01x0,01 m) otrzymane z ziemniaków, marchwi oraz jabłek. Krajankę suszono w laboratoryjnej suszarce fontannowej. Pomiary przeprowadzano przy stałej prędkości czynnika suszącego v=5ms-1, temperaturze t=80°C oraz wysokości statycznej złoża w komorze suszenia Ho=0,1m. Wyznaczono krzywe suszenia oraz wielkości średniego strumienia wilgoci z jednostki objętości komory suszarki dla każdego z surowców. Wyniki przedstawiono w postaci wykresów oraz równań korelacyjnych.

The researchers examined the impact of shredded fruit and vegetable raw material type on the dynamics of its drying. Cubes (0.01x0.01x0.01m) made of potatoes, carrots and apples were used as the raw material. Cut material was dried in a laboratory fountain drier. The measurements were carried out at constant drying medium speed v=5ms-1, temperature t=80°C, and the bed static height in drying chamber Ho=0,1m. The research allowed to determine drying curves and values of average humidity stream from drier chamber volume unit for each raw material type. The results have been shown in form of diagrams and correlation equations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies