Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metoda ustalania wymaganej temperatury w chlewni z uwzględnieniem aktywności zwierząt

Tytuł:
Metoda ustalania wymaganej temperatury w chlewni z uwzględnieniem aktywności zwierząt
The method applied to determine the required temperature value in a pigsty taking into account the activity of animals
Autorzy:
Wrotkowski, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/286732.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
temperatura
aktywność zwierząt
bilans cieplny
metoda
temperature
room
activity of animals
thermal balance
method
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2011, R. 15, nr 1, 1; 293-300
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zaproponowano procedurę ustalania wymaganej temperatury powietrza w tuczarni świń z uwzględnieniem aktywności fizycznej zwierząt. W metodzie wykorzystano model teoretyczny bilansu cieplnego organizmu zwierzęcia dla warunków termoobojętnych, w którym oprócz innych uwarunkowań wprowadzono "uśrednioną" aktywność fizyczną zwierząt, zależną od harmonogramu żywienia i prac obsługowych w obiekcie. Zaletą metody jest to, że wymagana temperatura ustalana jest na podstawie termicznej odczuwalności otoczenia przez zwierzę, tj. adekwatnie do zmian strumienia ciepła oddawanego przy zmianie pozycji ciała.

The researchers proposed a procedure for determining the required air temperature in a pig fattening house taking into account the physical activity of animals. The method uses a theoretical model of an animal body thermal balance for thermally neutral conditions. Besides other conditions, the following parameter has been introduced in the model: "averaging" the physical activity of animals, dependent on the feeding schedule and maintenance works carried out in the facility. This method has the advantage that the required temperature is determined on the basis of thermal perceptibility of the environment by an animal, that is according to the changes in the stream of heat released while changing body position.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies