Ocena wpływu obróbki termicznej na wybrane właściwości fizyczne nasion soczewicy Assessment of impact of heat treatment on selected physical properties of lentil seeds
W pracy przedstawiono wyniki badań obróbki termicznej nasion soczewicy. Celem badań było określenie wpływu wilgotności początkowej, temperatury oleju oraz czasu obróbki na wybrane właściwości fizyczne nasion. Badano zmiany wymiarów geometrycznych, masy, wytrzymałości nasion na zgniatanie, wilgotność końcową otrzymanego produktu. Wyniki badań wskazują, że zarówno wilgotność nasion, jak i zmiany temperatury oleju i czasu trwania obróbki termicznej wpływają na wybrane właściwości fizyczne surowca.
The study presents the results of research on heat treatment of lentil seeds. The pur-pose of the study was to determine the impact of initial humidity, oil temperature and the time of treatment on selected physical properties of the seeds. The changes of geometrical dimensions, weight, crushing strength of the seeds and the final hu-midity of the obtained product were examined. The results of the research show that both the humidity of the seeds and the changes of oil temperature and time of heat treatment do have an effect on the selected physical properties of the raw material.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00