Zmiany cech mechanicznych zachodzące w trakcie przechowywania suszonej pietruszki Mechanical properties changes of dried parsley occurring during storage
Wykonano badania suszenia sublimacyjnego pietruszki odmiany Eagle F1 przy zastosowaniu kontaktowego sposobu dostarczania ciepła, dla temperatury płyty grzejnej wynoszącej 20°C i przy ciśnieniu w komorze wynoszącym 100Pa. Suszono materiał blanszowany, odwodniony osmotycznie i nie poddany obróbce wstępnej. Obliczono wartości pracy ściskania oraz wartości pracy przecinania. Badania wykonano dla suszu oraz dla materiału uwodnionego. Analizę jakościową istotności wpływu obróbki wstępnej i czasu przechowywania suszu na cechy mechaniczne pietruszki wykonano w oparciu o wykresy zmiennej resztowej z modelu Anova.
Freeze-drying studies of parsley, Eagle F1 variety, were carried out with contact heating, 20°C temperature of heating plate and 100Pa pressure in drying chamber. Blanched material, osmotic pretreated material and material without any pretreatment were dried. Mechanical properties were determined for dried and for rehydrated materials. Stress compression tests and cutting tests were curried out for samples obtained just after freeze-drying and for samples stored during 6 and 12 months. Test samples were stored in plastic bags (vacuum packing), in room temperature and without light access. Qualitative analysis of the effect of pretreatment and time of storage were carried out on the basis of Anova's model residue variable figures.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00