Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Naciski powierzchniowe dla korzeni marchwi w funkcji obciążenia

Tytuł:
Naciski powierzchniowe dla korzeni marchwi w funkcji obciążenia
Surface pressure for carrot roots under radial compression
Autorzy:
Stopa, R.
Romański, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/286662.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
nacisk powierzchniowy
korzeń
marechw
ściskanie
wzory Hertza
surface pressure
carrot
root
compression
Hertz theory
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2006, R. 10, nr 4(79), 4(79); 207-214
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki pomiarów nacisków powierzchniowych korzeni marchwi w funkcji siły obciążającej. Wartości nacisków wyznaczono w próbie promieniowego ściskania próbek. Ściskanie realizowano pomiędzy dwiema równoległymi płytami przy wykorzystaniu maszyny wytrzymałościowej Instron oraz specjalnie wykonanego przyrządu. Otrzymane wyniki porównano z wartościami teoretycznymi obliczonymi w oparciu o wzory Hertz'a.

Introducing of the results of measurements of surface pressure' for carrot root. Values of surface pressure in test of radial compression of samples were obtain. Compression between two parallel plates were realized by using testing machine Instron. Experimental results were compared with theoretical values calculated on the ground of Hertz theory.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies