Organizacyjno-technologiczne problemy doju w halach w aspekcie dobrostanu krów The organizational-technological problems of milking in the freestall cowsheds in the aspect of cows welfare
Celem badań była ocena wpływu typu dojarni na wydajność pracy oraz wielkości grupy technologicznej na dobrostan krów. Badania przeprowadzono w czterech oborach ściółkowych z wolnostanowiskowym systemem utrzymania, różniących się obszarem legowiskowym oraz liczbą grup technologicznych. Stwierdzono, że w trzech oborach liczba krów wydajanych w ciągu godziny była bardzo zbliżona, mimo zróżnicowania liczby aparatów udojowych. O wydajności pracy decydowała płynność zmiany stanowisk, jaka wystąpiła w oborze z dojarnią autotandem, a nie liczba stanowisk w hali. Szybkie uwalnianie krów w oborze z halą "bok w bok" nie spowodowało wzrostu wydajności pracy. Podział dużych grup technologicznych na czas doju poprawił dobrostan krów.
The research was conducted in four freestall, littered cowsheds. Despite of diversity of number of clusters, the number of cows milked out was very similar. The efficiency of labour depended on the fluency of cow replacement on the stands, and not on the number of stands. Quick exit of cows in "side by side" parlour has not influenced mentioned fluency. Division of large groups of cows for milking has improved their welfare.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00