Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fizyczne właściwości warstwy podornej gleby gliniastej dla dwóch wybranych systemów uprawy

Tytuł:
Fizyczne właściwości warstwy podornej gleby gliniastej dla dwóch wybranych systemów uprawy
Physical and mechanical properties of loamy soil subsoil at two tillage systems
Autorzy:
Błażejczak, D.
Tomaszewicz, T.
Śnieg, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/286516.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
gleba gliniasta
system uprawy
właściwości fizykomechaniczne
loam soil
tillage system
physical properties
mechanical properties
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2005, R. 9, nr 3, 3; 87-93
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano w warstwach: 25-30, 40-45, 55-60 cm glebę gliniastą uprawianą tradycyjnie (pług) i bezpłużnie (zestaw uprawowo-siewny). Oznaczono wybrane właściwości gleby: gęstość objętościową, porowatość aeracji, wilgotność aktualną, całkowitą pojemność wodną, naprężenie graniczne, zwięzłości gleby i opór jej ścinania w ruchu obrotowym. Stwierdzono, że siedmioletnia bezpłużna uprawa gleby nie spowodowała istotnych zmian w warstwie podornej.

The field studies were conducted on loamy soil to evaluate the impact of two compared tillage systems: ploughing and rotary cultivator, on physical and mechanical properties of the subsoil layer. The following physical and mechanical properties were examined: water content, bulk density, natural bulk density, penetration resistance, shear and pre-compaction stress. The soil samples were taken from 25-30; 40-45; 55-60 cm depth. The results showed that there was no difference between the compared tillage systems in terms of the assessed physical and mechanical properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies