Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Energetyczna ocena produkcji buraka cukrowego sianego w mulcz

Tytuł:
Energetyczna ocena produkcji buraka cukrowego sianego w mulcz
Energetic evaluation of mulch-sown sugar beet
Autorzy:
Dobek, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/286295.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
burak cukrowy
mulcz
nakłady energii
efektywność energetyczna
sugar beet
mulch
energy consumption
energetic efficiency
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2005, R. 9, nr 6, 6; 115-122
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było przeprowadzenie oceny energetycznej technologii produkcji buraka cukrowego sianego w mulcz. Badania przeprowadzono, w latach 2001–2003, w gospodarstwie województwa zachodniopomorskiego na glebach IIIa, IIIb i IVa klasy bonitacyjnej. Zbierano tylko korzenie buraka cukrowego, a liście były rozdrabniane i rozrzucane podczas zbioru. Zakres badań obejmował określenie rodzaju i liczby wykonywanych zabiegów, analizę wykorzystania maszyn i narzędzi, obliczenie efektywności skumulowanej poniesionej na produkcję, energochłonności odzyskanej w postaci wyprodukowanych korzeni buraka, obliczenie nakładów energii oraz efektywności energetycznej. Z przeprowadzonych badań wynika, że w strukturze energochłonności skumulowanej najwyższą wartość stanowiły materiały i surowce. We wszystkich badanych technologiach uzyskano wysoką efektywność energetyczną i wahała się ona od 3,40 w roku 2001 do 3,63 w roku 2003.

The study was aimed at carrying out energetic evaluation of the production technology of mulch-sown sugar beet. The study was carried out between 2001–2003 in Zachodniopomorskie region farm, having the IIIa, IIIb and IVa bonitation class soil. Only the roots of sugar beets were harvested, and the leaves were disintegrated and spread while harvesting. The scope of study included determining the type and number of operations performed, analysis of machine and tool usage, calculation of cumulated production efficiency, recuperated energy in a form of beet roots produced, calculation of energy consumption and energetic efficiency. According to the study carried out, the materials represented the greatest value in the cumulated energy consumption structure. In all technologies assessed, high energetic efficiency was achieved, varying from 3.40 in 2001 to 3.63 in 2003.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies