Weed infestation of spring barley (Hordeum vulgare L.) depending on the cover crop and weed control method Zachwaszczenie jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) w zależności od międzyplonu i sposobu odchwaszczania
The aim of this 3-year field study was to evaluate the effect
of some stubble crops and weed control methods on the species
composition, number and air-dry weight of weeds in a spring
barley crop grown in short-term monoculture. The study was
conducted in the period 2009–2011 at the Uhrusk Experimental
Farm, on mixed rendzina soil classified as very good rye soil
complex. It included stubble crops which were ploughed under
in each year (control treatment without cover crop, white mustard,
lacy phacelia, a mixture of legumes – narrow-leaf lupin +
field pea) and 3 weed control methods used in spring barley crops
(mechanical, mechanical and chemical, chemical weed control).
Veronica persica was the weed species that occurred in greatest
numbers in the spring barley crop sown after stubble crops. All
cover crops reduced the numbers of Avena fatua which was the
dominant species in the control treatment. Chemical as well as
chemical and mechanical weed control significantly reduced the
numbers of Avena fatua compared to the treatment where only
double harrowing was used for weed control. The stubble crops
did not reduce weed infestation of spring barley. Compared to
the control treatment, the ploughing-in of white mustard and the
mixture of legumes reduced the dry weight of weeds by 49.1 and
22.7%, respectively. Mechanical weed management proved to be
less effective in reducing the number and dry weight of weeds
compared to the other weed control methods. A significant negative
correlation was found between the dry weight of weeds in the
spring barley crop and the dry weight of the ploughed-in white
mustard cover crop under the conditions of chemical weed control
as well as in the case of the mixture of legumes when complete
mechanical and chemical weed control was used.
W trzyletnich badaniach polowych oceniano
wpływ wybranych międzyplonów ścierniskowych i sposobu
odchwaszczania na skład gatunkowy, liczbę oraz
powietrznie suchą masę chwastów w łanie jęczmienia
jarego uprawianego w krótkotrwałej monokulturze. Badania
prowadzono w latach 2009–2011 w Gospodarstwie
Doświadczalnym Uhrusk, na rędzinie mieszanej
zaliczanej do kompleksu żytniego bardzo dobrego.
Uwzględniono w nich przyorywane corocznie międzyplony
ścierniskowe (bez międzyplonów – obiekt kontrolny,
gorczyca biała, facelia błękitna, mieszanka strączkowych
– łubin wąskolistny + groch siewny pastewny)
oraz 3 sposoby odchwaszczania jęczmienia jarego
(mechaniczny, mechaniczno-chemiczny i chemiczny).
W łanie jęczmienia jarego wysianego po międzyplonach
ścierniskowych najliczniej występującym gatunkiem
chwastów był Veronica persica. Wszystkie międzyplony
ograniczyły liczbę dominującego na obiekcie kontrolnym
Avena fatua. Chemiczny i mechaniczno-chemiczny
sposób pielęgnacji łanu w znacznym stopniu ograniczyły
liczbę Avena fatua względem obiektu odchwaszczanego
wyłącznie przy pomocy 2-krotnego bronowania. Międzyplony
ścierniskowe nie ograniczyły zachwaszczenia
jęczmienia jarego. W porównaniu do obiektu kontrolnego
powietrznie suchą masę chwastów ograniczyło
przyoranie gorczycy białej i mieszanki roślin strączkowych,
odpowiednio o 49,1 i 22,7%. Mechaniczna walka
z chwastami okazała się mniej skuteczna w redukcji
liczby i powietrznie suchej masy chwastów w porównaniu
do pozostałych sposobów pielęgnacji. Stwierdzono
istotną ujemną korelację między powietrznie suchą masą
chwastów w łanie jęczmienia jarego a powietrznie suchą
masą przyorywanego międzyplonu z gorczycy białej,
w warunkach chemicznego sposobu odchwaszczania
oraz mieszanki roślin strączkowych gdy zastosowano
kompleksową mechaniczno-chemiczną pielęgnację łanu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00