Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Identification and pathogenicity of Botryosphaeria parva associated with grapevine decline in Kurdistan region - Iraq

Tytuł:
Identification and pathogenicity of Botryosphaeria parva associated with grapevine decline in Kurdistan region - Iraq
Identyfikacja i patogeniczność grzybów Botryosphaeria parva związanych z zamieraniem winorośli w regionie Kurdystanu w Iraku
Autorzy:
Haleem, R.A.
Abdullah, S.K.
Jubrael, J.M.S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/28424.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
identification
pathogenicity
Botryosphaeria parva
grapevine
Kurdistan region
Iraq
fungi
plant cultivar
pathogen isolate
canker
green shoot
field condition
black dead arm
plant disease
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2012, 65, 1
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
During a survey on fungi associated with decline symptoms on grapevine cultivars growing in Kurdistan region of Iraq, several isolates of Botryosphaeria species were encountered. All isolates were identified as Botryosphaeria parva Pennycook and Samuels. Pathogenicity test for isolate DKI 1 was performed on two cultivars, Taefi and Rashmew. Under greenhouse conditions, one-year grape rooted cuttings were inoculated with the pathogen isolate by two methods, injecting the spore suspension into the green shoots and by artificial inoculation of wounded shoots with mycelial mat. The highest canker length (15.0 mm) was produced after four months on the shoots of the Taife cultivar artificially inoculated with mycelial mat of the pathogen. Under field conditions, two methods of inoculation were adopted, wounding the green shoots and drilling a hole in the arms of mature vine, followed by inoculation with mycelial mat. The highest canker length (11.17 mm) was obtained after 5 months on wounded shoots of the Rashmew cultivar and with a significant difference from the Taefi cultivar. The pathogen caused a reduction in fresh and dry weight of green shoots and roots compared with the non-inoculated control. This is the first report on B. parva in Iraq.

W trakcie prowadzenia badań nad grzybami związanymi z symptomami zamierania gatunków winorośli rosnących w regionie Kurdystan w Iraku natrafiono na kilka izolatów gatunków z rodzaju Botryosphaeria. Wszystkie izolaty oznaczono jako Botryosphaeria parva Pennycook i Samuels. Na dwóch odmianach, ‘Taefi’ i ‘Rashmew’, wykonano test patogeniczności dla izolatu DKI 1. W warunkach szklarniowych jednoroczne ukorzenione sadzonki winorośli inokulowano izolatem patogena przy użyciu dwóch metod: wstrzykując zawiesinę zarodników grzyba w zielone pędy oraz poprzez sztuczną inokulację naciętych pędów za pomocą grzybni. Nekroza o największej długości (15,0 mm) powstała po czterech miesiącach na pędach odmiany Taife sztucznie inokulowanych grzybnią patogena. W warunkach polowych przyjęto dwie metody inokulacji: nacięcie zielonych pędów oraz wywiercenie dziurki w gałęziach dojrzałej winorośli, po czym dokonano inokulacji grzybnią. Nekrozę o największej długości (11,17 mm) uzyskano po 5 miesiącach na naciętych pędach odmiany Rashmew, przy czym różnica w stosunku do odmiany Taefi była istotna. Patogen spowodował zmniejszenie świeżej i suchej masy pędów zielonych i korzeni w porównaniu z nieokulowaną kontrolą. Jest to pierwsze doniesienie na temat grzyba B. parva w Iraku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies