Identification and pathogenicity of Botryosphaeria parva associated with grapevine decline in Kurdistan region - Iraq Identyfikacja i patogeniczność grzybów Botryosphaeria parva związanych z zamieraniem winorośli w regionie Kurdystanu w Iraku
During a survey on fungi associated with decline symptoms
on grapevine cultivars growing in Kurdistan region of Iraq,
several isolates of Botryosphaeria species were encountered.
All isolates were identified as Botryosphaeria parva Pennycook
and Samuels. Pathogenicity test for isolate DKI 1 was performed
on two cultivars, Taefi and Rashmew. Under greenhouse
conditions, one-year grape rooted cuttings were inoculated with
the pathogen isolate by two methods, injecting the spore suspension
into the green shoots and by artificial inoculation of
wounded shoots with mycelial mat. The highest canker length
(15.0 mm) was produced after four months on the shoots of the
Taife cultivar artificially inoculated with mycelial mat of the
pathogen. Under field conditions, two methods of inoculation
were adopted, wounding the green shoots and drilling a hole in
the arms of mature vine, followed by inoculation with mycelial
mat. The highest canker length (11.17 mm) was obtained after
5 months on wounded shoots of the Rashmew cultivar and with
a significant difference from the Taefi cultivar. The pathogen
caused a reduction in fresh and dry weight of green shoots and
roots compared with the non-inoculated control. This is the first
report on B. parva in Iraq.
W trakcie prowadzenia badań nad grzybami
związanymi z symptomami zamierania gatunków
winorośli rosnących w regionie Kurdystan w Iraku
natrafiono na kilka izolatów gatunków z rodzaju Botryosphaeria.
Wszystkie izolaty oznaczono jako Botryosphaeria
parva Pennycook i Samuels. Na dwóch
odmianach, ‘Taefi’ i ‘Rashmew’, wykonano test patogeniczności
dla izolatu DKI 1. W warunkach szklarniowych
jednoroczne ukorzenione sadzonki winorośli
inokulowano izolatem patogena przy użyciu dwóch
metod: wstrzykując zawiesinę zarodników grzyba w
zielone pędy oraz poprzez sztuczną inokulację naciętych
pędów za pomocą grzybni. Nekroza o największej
długości (15,0 mm) powstała po czterech miesiącach
na pędach odmiany Taife sztucznie inokulowanych
grzybnią patogena. W warunkach polowych
przyjęto dwie metody inokulacji: nacięcie zielonych
pędów oraz wywiercenie dziurki w gałęziach dojrzałej
winorośli, po czym dokonano inokulacji grzybnią. Nekrozę
o największej długości (11,17 mm) uzyskano po
5 miesiącach na naciętych pędach odmiany Rashmew,
przy czym różnica w stosunku do odmiany Taefi była
istotna. Patogen spowodował zmniejszenie świeżej
i suchej masy pędów zielonych i korzeni w porównaniu
z nieokulowaną kontrolą. Jest to pierwsze doniesienie
na temat grzyba B. parva w Iraku.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00