Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Response to chilling in cucumber (Cucumis sativus L.) plants treated with triacontanol and Asahi SL

Tytuł:
Response to chilling in cucumber (Cucumis sativus L.) plants treated with triacontanol and Asahi SL
Reakcja na chłód roślin ogórka traktowanych triakontanolem i Asahi SL
Autorzy:
Borowski, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/28418.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
plant protection
triacontanol
Asahi SL preparation
plant response
chilling
cucumber plant
Cucumis sativus
plant stress
biostimulator
proline
catalase
peroxidase
photosynthetic pigment
gas exchange
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2009, 62, 2
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In pot experiments on cucumber cv. Śremski F1, the effect of short-term chilling on plants earlier treated with triacontanol (TRIA) and Asahi SL was investigated. These plants were grown in a phytotron at an air temperature of 27/22ºC (day/night), using fluorescent light with far flux density of 220 μmol x m-2 x s-1, with a photoperiod 16/8. At the 4th true leaf stage, the respective experimental series were sprayed with: 1) H2O – control, 2) TRIA 0.01, 3) TRIA 0.1, 4) TRIA 1.0 mg x dm-3, 5) Asahi SL 0.2, 6) Asahi SL 0.3%. After 24 hours one half of the plants from each experimental series was treated for a period of 3 days at a temperature of 12/6ºC, with all the other growth conditions unchanged. The obtained results have shown that short-term chilling stress caused a significant increase in electrolyte leakage, free proline content and in the activity of guaiacol peroxidase in leaves, but a decrease in chlorophyll a+b content, stomatal conductance, transpiration, photosynthesis, leaf area and in the activity of catalase in leaves. The application of TRIA or ASAHI SL on leaves in the pre-stress period reduced the values of the traits which had been increased as a result of chilling and increased those which had reduced. Generally, TRIA was most effective at a concentration of 0.1 mg x dm-3, and Asahi SL at a concentration of 0.3%.

W doświadczeniach wazonowych prowadzonych na ogórku odm. Śremski F1 badano wpływ okresowego chłodu na rośliny wcześniej traktowane triakontanolem (TRIA) i Asahi SL. Rośliny rosły w fitotronie w temp. powietrza 27/22ºC (dzień/noc), korzystając ze światła fluorescencyjnego o gęstości strumienia FAR 220 μmol x m-2 x s-1, przy fotoperiodzie 16/8. W fazie 4-tego liścia właściwego odpowiednie serie doświadczalne opryskano: 1) H2O – kontrola, 2) TRIA 0.01, 3) TRIA 0.1, 4) TRIA 1.0 mg x dm-3, 5) Asahi SL 0.2, 7) Asahi SL 0.3%. Po 24 godzinach połowę roślin z każdej serii doświadczalnej traktowano przez okres 3 dni temp. 12/6ºC przy niezmienionych pozostałych warunkach wzrostu. Uzyskane wyniki wykazały, że okresowy chłód wywołał istotny wzrost stopnia wypływu elektrolitów, zawartości wolnej proliny i aktywności peroksydazy gwajakolowej w liściach, spadek zaś zawartości chlorofilu „a+b”, przewodności szparkowej, transpiracji, fotosyntezy, powierzchni liści i aktywności w nich katalazy. Aplikacja na liście w okresie przedstresowym TRIA lub ASAHI SL obniżyła wartość tych cech, które w wyniku chłodu uległy podwyższeniu, a podwyższyła te które uległy obniżeniu. Na ogół najbardziej skuteczny był TRIA w stężeniu 0.1 mg x dm-3, a Asahi SL w stężeniu 0.3%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies