The fouling phenomenon of porous polymeric ultrafiltration and nanofiltration membranes was investigated during the purification of solutions containing surfactants. The effects of surfactant type, concentration, and membrane pore size on process performance were evaluated. The highest intensity of membrane fouling was caused by micellar solutions, resulting from the coexistence of monomeric and aggregated surfactant forms. A significant role of hydrophobic/hydrophilic interactions between surfactants and the polymer surface in membrane fouling was proved. Interpretation of the theoretical fouling model showed that cake formation is the dominant fouling mechanism of membranes.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00