Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of simulated body fluid on the microstructure of melt spun composite fibers

Tytuł:
Effect of simulated body fluid on the microstructure of melt spun composite fibers
Autorzy:
Rajzer, I.
Rom, M.
Fabia, J.
Sarna, E.
Biniaś, D.
Zima, A.
Ślósarczyk, A.
Janicki, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/283899.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Polskie Towarzystwo Biominerałów
Tematy:
composites fibers
simulated body fluid
polylactic acid
hydroxyapatite
bone tissue regeneration
Źródło:
Engineering of Biomaterials; 2009, 12, 88; 2-4
1429-7248
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Polylactic acid (PLA) offers unique features of biodegradability and thermal processability, that offer potential applications in medicine. PLA can be transformed into fibers by spinning enabling then subsequent fabrication of desirable three dimensional fabrics which may be used as scaffolds for tissue engineering applications. Incorporation of synthetic nano-hydroxyapatite into the fibrous polymer matrix can enhance bioactive properties of the prospective scaffold. In the present work, the method of production of composite fibers based on polylactic acid (PLA) and nano-hydroxyapatite (n-HAp) is proposed. Obtained fibers have shown excellent apatite-forming ability when immersed in simulated body fluid.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies