Effect of different pre-sowing tillage on quantity and quality of parsnip (Pastinaca sativa L.) root yield in ridge cultivation Wpływ zróżnicowanej przedsiewnej uprawy roli na wielkość i jakość plonu korzeni pasternaku (Pastinaca sativa L.) w uprawie na redlinach
Parsnip is a very valuable vegetable due to its nutritional
value and dietetic quality. It is moreover herbal raw material
abundant in active substances. The yield quality of vegetables
greatly depends on thorough pre-sowing soil tillage. The present
study aimed at evaluating the influence of different presowing
soil tillage (medium-deep ploughing, cultivating) and
plant growing methods, flat or ridge cultivation, on the yield
of parsnip and some biometric traits of its roots. The field experiment
was carried out in 1999, 2000 and 2002 on lessive soil
with the granulometric composition corresponding to medium
silty loam. The parsnip cultivar ‘Półdługi Biały’ was the experimental
plant species. The cultivation of parsnip on ridges
had a significant influence on increased total yield of roots and
decreased yield of small roots, as compared to flat cultivation.
A significant increase in unit weight of the root and its diameter
in the top part was also recorded in the latter type of cultivation.
Spring pre-sowing tillage had no significant effect on parsnip
yields. An increasing trend was observed only for total and
marketable root yield in the ploughed plots. When parsnip is
grown on lessive soil (which has an unstable structure), plants
cultivated on ridges after spring pre-sowing plough are the most
beneficial treatment combination.
Pasternak należy do bardzo cennych warzyw
ze względu na wartość odżywczą i walory dietetyczne.
Jest też bogatym w substancje czynne surowcem
zielarskim. Jakość plonowania warzyw korzeniowych
zależy w dużej mierze od starannej przedsiewnej uprawy
roli. Celem przeprowadzonych badań było określenie
wpływu zróżnicowanej przedsiewnej uprawy
roli (orka średnia, kultywatorowanie) oraz uprawy
roślin na redlinach i na płask, na plonowanie pasternaku
i niektóre cechy biometryczne jego korzeni. Doświadczenia
polowe przeprowadzono w latach 1999,
2000, 2002, na glebie płowej o składzie mechanicznym
odpowiadającym glinom średnim pylastym. Rośliną
doświadczalną był pasternak odmiany Półdługi
Biały. Uprawa pasternaku na redlinach miała istotny
wpływ na zwiększenie plonu korzeni ogółem oraz
zmniejszenie plonu korzeni drobnych w porównaniu
z uprawą na płask. W uprawie tej zanotowano istotny
wzrost masy jednostkowej korzenia oraz jego średnicy
w części głowowej. Wiosenna przedsiewna uprawa
roli nie wywierała istotnego wpływu na plonowanie
pasternaku. Zaobserwowano jedynie tendencję wzrostową
plonu korzeni ogółem i handlowych w obiektach
z uprawą płużną. Orka wiosenna, w porównaniu
z kultywatorowaniem, miała natomiast istotny wpływ
na zwiększenie długości korzeni. Na glebie płowej
o nietrwałej strukturze, najkorzystniejszą kombinacją
uprawową jest uprawa pasternaku na redlinach, po
wiosennej orce przedsiewnej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00