Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of different pre-sowing tillage on quantity and quality of parsnip (Pastinaca sativa L.) root yield in ridge cultivation

Tytuł:
Effect of different pre-sowing tillage on quantity and quality of parsnip (Pastinaca sativa L.) root yield in ridge cultivation
Wpływ zróżnicowanej przedsiewnej uprawy roli na wielkość i jakość plonu korzeni pasternaku (Pastinaca sativa L.) w uprawie na redlinach
Autorzy:
Konopinski, M.
Nowak, L.
Mitura, R.
Skiba, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/28350.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2011, 64, 3
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Parsnip is a very valuable vegetable due to its nutritional value and dietetic quality. It is moreover herbal raw material abundant in active substances. The yield quality of vegetables greatly depends on thorough pre-sowing soil tillage. The present study aimed at evaluating the influence of different presowing soil tillage (medium-deep ploughing, cultivating) and plant growing methods, flat or ridge cultivation, on the yield of parsnip and some biometric traits of its roots. The field experiment was carried out in 1999, 2000 and 2002 on lessive soil with the granulometric composition corresponding to medium silty loam. The parsnip cultivar ‘Półdługi Biały’ was the experimental plant species. The cultivation of parsnip on ridges had a significant influence on increased total yield of roots and decreased yield of small roots, as compared to flat cultivation. A significant increase in unit weight of the root and its diameter in the top part was also recorded in the latter type of cultivation. Spring pre-sowing tillage had no significant effect on parsnip yields. An increasing trend was observed only for total and marketable root yield in the ploughed plots. When parsnip is grown on lessive soil (which has an unstable structure), plants cultivated on ridges after spring pre-sowing plough are the most beneficial treatment combination.

Pasternak należy do bardzo cennych warzyw ze względu na wartość odżywczą i walory dietetyczne. Jest też bogatym w substancje czynne surowcem zielarskim. Jakość plonowania warzyw korzeniowych zależy w dużej mierze od starannej przedsiewnej uprawy roli. Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zróżnicowanej przedsiewnej uprawy roli (orka średnia, kultywatorowanie) oraz uprawy roślin na redlinach i na płask, na plonowanie pasternaku i niektóre cechy biometryczne jego korzeni. Doświadczenia polowe przeprowadzono w latach 1999, 2000, 2002, na glebie płowej o składzie mechanicznym odpowiadającym glinom średnim pylastym. Rośliną doświadczalną był pasternak odmiany Półdługi Biały. Uprawa pasternaku na redlinach miała istotny wpływ na zwiększenie plonu korzeni ogółem oraz zmniejszenie plonu korzeni drobnych w porównaniu z uprawą na płask. W uprawie tej zanotowano istotny wzrost masy jednostkowej korzenia oraz jego średnicy w części głowowej. Wiosenna przedsiewna uprawa roli nie wywierała istotnego wpływu na plonowanie pasternaku. Zaobserwowano jedynie tendencję wzrostową plonu korzeni ogółem i handlowych w obiektach z uprawą płużną. Orka wiosenna, w porównaniu z kultywatorowaniem, miała natomiast istotny wpływ na zwiększenie długości korzeni. Na glebie płowej o nietrwałej strukturze, najkorzystniejszą kombinacją uprawową jest uprawa pasternaku na redlinach, po wiosennej orce przedsiewnej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies