Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fungal pathogens of the genus Fusarium in winter wheat Triticum aestivum L. protected with fungicides in north-eastern Poland

Tytuł:
Fungal pathogens of the genus Fusarium in winter wheat Triticum aestivum L. protected with fungicides in north-eastern Poland
Diagnostyka patogenów grzybowych z rodzaju Fusarium z ziarna pszenicy ozimej uprawianej w warunkach ochrony fungicydowej w rejonie Polski północno-wschodniej
Autorzy:
Pszczolkowska, A.
Okorski, A.
Olszewski, J.
Jarmolkowicz, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/28318.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2013, 66, 2
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Various diagnostic methods were used to evaluate the effect of fungicide protection on the prevalence of pathogenic fungi in wheat grain. Winter wheat cv. Nutka and Zyta was grown during a field experiment established in the Production and Experimental Station in Bałcyny in 2006–2007. The experimental factor was chemical crop protection: epoxiconazole, kresoxim-methyl and fenpropimorph applied at growth stages BBCH 33–35 as well as dimoxystrobin and epoxiconazole applied at BBCH 51–53. In this experiment, microscopic observations and conventional PCR assays were used as complementary methods. The quantification of Fusarium poae DNA by qPCR demonstrated the effectiveness of chemical protection against the analyzed fungal species. Lower monthly precipitation levels and higher daily temperatures intensified grain infections, in particular those caused by F. poae. A significant correlation was determined between the number of F. poae cultures isolated from winter wheat grain and the quantity of pathogenic DNA in grain identified by qPCR. Grain infections caused by F. poae lowered yield and thousand seed weight.

Celem badań było zastosowanie różnych metod diagnostycznych do oceny wpływu ochrony fungicydowej na występowanie patogenicznych grzybów w ziarnie pszenicy. Doświadczenie polowe, w którym uprawiano pszenicę ozimą (odmiany Nutka i Zyta) przeprowadzono w latach 2006–2007 w Zakładzie Produkcyjno–Doświadczalnym w Bałcynach. Czynnikiem doświadczenia było zastosowanie ochrony chemicznej: epoksykonazolu, krezoksymu metylowego, fenpropimorfu w fazie BBCH 33–35 oraz dimoksystrobiny i epoksykonazolu w fazie BBCH 51–53. W badaniach wykazano, że metody mikroskopowa oraz klasyczny PCR uzupełniają się. Kwantyfikacja DNA grzyba Fusarium poae metodą qPCR wykazała skuteczność ochrony chemicznej w zwalczaniu tego gatunku. Niższe miesięczne sumy opadów oraz wyższe dobowe temperatury sprzyjały przede wszystkim, infekcji ziarna przez F. poae. Stwierdzono istotną korelację pomiędzy liczbą kultur F. poae wyizolowanych z ziarna pszenicy ozimej a ilością patogennego DNA określoną w ziarnie metodą qPCR. Wykazano także, że porażenia ziarna przez F. poae powoduje obniżenie wielkości plonu oraz MTZ.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies