Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes in chlorophyll content and fluorescence and fruit yield contributing traits in different genotypes of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.)

Tytuł:
Changes in chlorophyll content and fluorescence and fruit yield contributing traits in different genotypes of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.)
Zmiany we fluorescencji chlorofilu i cechach plonotwórczych u różnych genotypów truskawki (Fragaria x ananassa Duch.)
Autorzy:
Kaczmarska, E.
Michalek, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/28210.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2013, 66, 4
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Analysis of changes in chlorophyll fluorescence parameters in strawberry leaves was based on a field experiment performed in the years 2009–2010. Ten genotypes including 5 cultivars: ‘Kent’, ‘Teresa’, ‘Senga Sengana’, ‘Chandler’ and the breeding clone 1387 as well as their inbred progeny, were the object of the study. During the experiment the following indicators were evaluated: chlorophyll a and b content in fresh leaf mass as well as fluorescence parameters: minimum (F0) and maximum fluorescence yield (Fm), photochemical efficiency of PS II (Fv/Fm), actual quantum yield of PSII photochemistry (Y), minimum (F0’) and maximum efficiency of fluorescence (Fm’) in the light, coefficient of photochemical (qP) and non-photochemical (qN) fluorescence quenching. In this work, we also examined the effect of repeated inbreeding on strawberry fruit yield and yield components. The analysis of changes of these parameters showed that inbreeding caused a reaction in all tested cultivars. In all inbred progeny, chlorophyll a and b content decreased compared to the cultivars. Generally, the photochemical efficiency of photosystem II (Fv/Fm) and the parameter ?F/ Fm’ were not affected by strong inbreeding. In analyzing the values of the coefficients qP and qN, it has been observed that changes in their values depend on the sensitivity of the examined genotypes to self-pollination. The functioning of PS II is the most sensitive indicator of the effect of various factors on plants and is useful, among others, in breeding to select plants with a required genotype. The yield – determining features such as: fruit yield per plant, weight of single fruit, number of fruit per plant and weight of leaves per plant in S3 generation, were lower as compared with parental forms.

Badania dotyczące aktywności fotosyntetycznej liści truskawki oparto na wynikach doświadczeń polowych przeprowadzonych w latach 2009–2010. Badaniami objęto 5 odmian: ‘Kent’, ‘Teresa’, ‘Senga Sengana’, ‘Chandler’ i klon hodowlany 1387 oraz uzyskane z nich potomstwo wsobne. Podczas doświadczenia określono zawartość chlorofilu a i b w świeżej masie liści oraz parametry fluorescencji: minimalną (F0) i maksymalną (Fm) fluorescencję, maksymalną sprawność fotosystemu PS II (Fv/Fm), wskaźnik ?F/Fm’ określający całkowity zysk kwantowy fotosyntezy, minimalną (F0’) i maksymalną (Fm’) fluorescencję na świetle oraz współczynnik fotochemicznego (qP) i niefotochemicznego (qN) wygaszania fluorescencji. W pracy badano również wpływ chowu wsobnego na plon owoców i cechy plonotwórcze u truskawki. Z analizy danych wynika, że chów wsobny spowodował zmiany w wartościach powyższych parametrów u badanych odmian. U wszystkich potomstw wsobnych nastąpił spadek zawartości chlorofilu a i b w stosunku do odmian wyjściowych. Generalnie, silny chów wsobny nie zakłócał maksymalnej wydajności fotosystemu II (Fv/Fm) oraz rzeczywistej wydajności fotochemicznej związanej z efektywnością transportu elektronów (?F/ Fm’). Uzyskane rezultaty wykazały również, że wartości parametrów qP i qN są uzależnione od reakcji poszczególnych genotypów na samozapylenie. W pokoleniu S3 zaobserwowano spadek wartości następujących cech: plonu owoców z rośliny, liczby owoców z rośliny, średniej masy owocu i masy liści z rośliny w stosunku do form rodzicielskich.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies