Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reflection of plane waves from a free surface of a generalized magneto-thermoelastic solid half-space with diffusion

Tytuł:
Reflection of plane waves from a free surface of a generalized magneto-thermoelastic solid half-space with diffusion
Autorzy:
Singh, B.
Singh, L.
Deswal, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/282051.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej
Tematy:
generalized thermoelasticity
plane waves
reflection
magnetic field
diffusion
Źródło:
Journal of Theoretical and Applied Mechanics; 2014, 52, 2; 385-394
1429-2955
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Green-Naghdi’s theory of generalized thermoelasticity is applied to study the reflection of P and SV waves from the free surface of a magneto-thermoelastic solid half-space. The boundary conditions are satisfied by appropriate potential functions to obtain a system of four non-homogeneous equations in reflection coefficients. The reflection coefficients depend upon the angle of incidence of P and SV waves, magnetic field, thermal field, diffusion parameters and other material constants. The numerical values of the modulus of the reflection coefficients are shown graphically with the angle of incidence of P and SV waves. The effect of magnetic field is observed significantly on various reflected waves.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies