Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of the process of wood plasticization by hot rolling

Tytuł:
Analysis of the process of wood plasticization by hot rolling
Autorzy:
Dudziak, M.
Malujda, I.
Talaśka, K.
Łodygowski, T.
Sumelka, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/282019.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej
Tematy:
yield point
temperature
moisture content
porosity
orthotropy
Źródło:
Journal of Theoretical and Applied Mechanics; 2016, 54, 2; 503-516
1429-2955
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this research, a mathematical model is derived to enable analytical determination of effective ultimate forces in the process of plasticization of the surface layer of wood. The experimentally determined thermo-mechanical properties of the material subjected to the process of plasticization are used in defining the structure of the model. The analysis of plastic strain in the layer in consideration is based on a generalised model of an ideally rigid-plastic medium, including certain modifications. Considering the anisotropic properties of wood, the Azzi-Tsai-Hill (ATH) strength criterion is applied which takes into account variation in the response of the loaded material depending on the direction. The article presents also results of FEM analysis of the same process of hot rolling of wood.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies