Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Homotopy perturbation method combined with Trefftz method in numerical identification of liquid temperature in flow boiling

Tytuł:
Homotopy perturbation method combined with Trefftz method in numerical identification of liquid temperature in flow boiling
Autorzy:
Hożejowska, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/281648.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej
Tematy:
homotopy perturbation method
Trefftz method
flow boiling
inverse problem
Źródło:
Journal of Theoretical and Applied Mechanics; 2015, 53, 4; 969-980
1429-2955
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper is focused on numerical identification of 2D temperature fields in flow boiling of the liquid through a horizontal minichannel with a rectangular cross-section. The heat transfer process in the minichannel is described by a two-dimensional energy equation with the corresponding boundary conditions. Liquid temperature is determined using the homotopy perturbation method (HPM) with Trefftz functions for Laplace’a equation. The numerical solution to the energy equation found with the HPM is compared with the solution obtained for the simplified form of the energy equation. Considering that only the thermal sublayer is taken into account, both solutions give similar results.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies