Competition between spring barley (Hordeum vulgare L.) and italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) under different water supply conditions Konkurencja między jęczmieniem jarym (Hordeum vulgare L.) i życicą wielokwiatową (Lolium multiflorum LAM.) w warunkach różnego zaopatrzenia roślin w wodę
A pot experiment with an additive design and three series
was conducted to test competition between spring barley
and Italian ryegrass under different soil moisture conditions. The
experimental factors were as follows: 1. type of sowing – mixed
sowing and pure sowing; 2. water supply – plants supplied with
water to meet their full requirements and 50% water supply reduction.
The study covered five phenological development stages
(BBCH) of spring barley: emergence (10–13), tillering (22–25),
stem elongation (33–37), heading (52–55), and ripening (87–91).
The competitive effects were evaluated based on relative yield
(RY), relative yield total (RYT), competitive balance (CB), and
relative efficiency index (REI). Spring barley and Italian ryegrass
competed for resources throughout the growing season. Competition
intensity was found to increase until the heading stage, and
it decreased towards the end of the growth cycle. More intense
competition was observed under reduced water supply. Spring
barley dominated over Italian ryegrass from the tillering stage to
the ripening stage. In mixed populations, Italian ryegrass captured
the available resources more effectively than spring barley
from the stem elongation stage until the end of the growing season,
particularly in the treatment with optimal water supply.
W doświadczeniu wazonowym, realizowanym
w trzech seriach według schematu addytywnego, badano
oddziaływania między jęczmieniem jarym i życicą
wielokwiatową w zróżnicowanych warunkach
uwilgotnienia gleby. Czynnikami doświadczenia były:
1. sposoby siewu roślin – w mieszance i w siewie czystym,
2. zaopatrzenie roślin w wodę – dawka zgodna
z ich wymaganiami oraz obniżona w stosunku do niej
o 50%. Badania wykonano w 5 okresach rozwojowych
jęczmienia jarego (BBCH): wschody (10–13), krzewienie
(22–25), strzelanie w źdźbło (33–37), kłoszenie
(52–55) i dojrzewanie (87–91). Konkurencję oceniano
na podstawie plonów względnych roślin (RY), całkowitego
plonu względnego (RYT), wskaźnika równowagi
konkurencyjnej (Cb) i indeksu efektywności
względnej (REI). Wykazano, że jęczmień jary i życica
wielokwiatowa konkurowały ze sobą o zasoby środowiska
w całym okresie wegetacji. Proces ten nasilał
się do fazy kłoszenia jęczmienia, po czym pod koniec
wegetacji uległ osłabieniu. Konkurencja intensywniejsza
była na obiekcie słabiej zaopatrywanym w wodę.
Jęczmień dominował nad życicą od fazy krzewienia do
dojrzewania. W mieszance życica efektywniej od jęczmienia
pozyskiwała czynniki wzrostu od fazy strzelania
w źdźbło do końca wegetacji, zwłaszcza na obiekcie
obficiej zasilanym wodą.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00