Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami miodu pszczelego

Tytuł:
Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami miodu pszczelego
Research on an antioxidant capacity of honeys
Autorzy:
Holderna-Kedzia, E.
Kedzia, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/28097.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2006, 59, 1
0065-0951
2300-357X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Human organism is exposed to harmful action of free radicals which are produced as well endogenically as egzogenically. The oxidation activity of free radicals can lead to the conversion of systemic biomolecules. As a consequence, there is a threat of, many severe diseases. Antioxidative agents which occur in natural products (also in honey) raise a possibility of protection against the harmful action of above mentioned radicals. Polyphenolic compounds - flavonoids, phenolic acids and ascorbic acid - are the most important antioxidative agents. The research of many authors proves that honey, given orally, shows an antioxidative activity. The level of antioxidative agents in serum after the consumption of honey is high and surpasses the antioxidative activity of tea. Dark honeys (honeydew and heather) have considerably higher antioxidative activity in comparison to light ones (acacia, lime, polyfloral).

Organizm ludzki narażony jest na szkodliwe działanie wolnych rodników nad- tlenkowych, które wytwarzane są zarówno endogennie, jak i egzogennie. Działanie utleniające wolnych rodników nadtlenkowych może prowadzić do przemiany bio- molekuł ustrojowych, co w konsekwencji grozi powstaniem wielu poważnych scho- rzeń. Substancje przeciwutleniające obecne w produktach naturalnych, w tym także w miodzie pszczelim, stwarzają możliwoúć ochrony przed szkodliwym działaniem wyżej wymienionych rodników. Do najważniejszych substancji przeciwutleniających, które występują w miodzie, zalicza się związki polifenolowe, w tym flawonoidy, kwasy fenolowe i kwas askorbinowy. Badania wielu autorów dowodzą, że miód pszczeli wykazuje działanie przeciwutleniające po podaniu doustnym. Poziom substancji przeciwutleniających w surowicy krwi po spożyciu miodu jest wysoki i przewyższa działanie przeciwutle- niające herbaty. Wykazano, że miody ciemne (spadziowy, wrzosowy) odznaczają się znacznie wyższą aktywnoúcią przeciwutleniającą w porównaniu do miodów jasnych (akacjowy, lipowy, wielokwiatowy).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies