Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Heat flow through a thin cooled pipe filled with a micropolar fluid

Tytuł:
Heat flow through a thin cooled pipe filled with a micropolar fluid
Autorzy:
Beneš, M.
Pažanin, I.
Suárez-Grau, F. J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/279970.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej
Tematy:
pipe flow
heat conduction
micropolar fluid
asymptotic analysis
Źródło:
Journal of Theoretical and Applied Mechanics; 2015, 53, 3; 569-579
1429-2955
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this paper, a non-isothermal flow of a micropolar fluid in a thin pipe with circular cross- -section is considered. The fluid in the pipe is cooled by the exterior medium and the heat exchange on the lateral part of the boundary is described by Newton’s cooling condition. Assuming that the hydrodynamic part of the system is provided, we seek for the micropolar effects on the heat flow using the standard perturbation technique. Different asymptotic models are deduced depending on the magnitude of the Reynolds number with respect to the pipe thickness. The critical case is identified and the explicit approximation for the fluid temperature is built improving the known result for the classical Newtonian flow as well. The obtained results are illustrated by some numerical simulations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies