Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A two-dimensional finite element model of the grain boundary based on thermo-mechanical strain gradient plasticity

Tytuł:
A two-dimensional finite element model of the grain boundary based on thermo-mechanical strain gradient plasticity
Autorzy:
Song, Y.
Voyiadjis, G. Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/279340.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej
Tematy:
strain gradient plasticity
grain boundary
energetic
dissipative
2D FEM
Źródło:
Journal of Theoretical and Applied Mechanics; 2018, 56, 2; 377-391
1429-2955
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this work, a two-dimensional finite element model for the grain boundary flow rule is developed based on the thermo-mechanical gradient-enhanced plasticity theory. The proposed model is temperature-dependent. A special attention is given to physical and micromechanical nature of dislocation interactions in combination with thermal activation on stored and dissipated energy. Thermodynamic conjugate microforces are decomposed into energetic and dissipative components. Correspondingly, two different grain boundary material length scales are present in the proposed model. Finally, numerical examples are solved in order to explore characteristics of the proposed grain boundary flow rule.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies