Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of chemical and physical factors on germination capacity of reed canary grass (Phalaris arundinacea L.) seed depending on storage time

Tytuł:
Effect of chemical and physical factors on germination capacity of reed canary grass (Phalaris arundinacea L.) seed depending on storage time
Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na zdolność kiełkowania nasion mozgi trzcinowatej (Phalaris arundinacea L.) w zależności od czasu przechowywania
Autorzy:
Sekutowski, T.R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27930.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2014, 67, 4
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents the research results regarding the effect of temperature (-15oC) and sulfuric and gibberellic acids on germination capacity of 1-, 2- and 4-year-old seed of reed canary grass (P. arundinacea). According to the results obtained, the stimulatory and inhibitory effect of the above mentioned factors depended on seed age and the time of seed exposure. A significant increase in germination capacity under the influence of low temperature (-15oC) was recorded only for 2- and 4-year-old seed after 6-hour exposure. However, one-year-old seed showed a significant decrease in germination capacity after 48 hours of freezing. The application of sulfuric acid significantly increased seed germination capacity only in the case of 4-year-old seed, regardless of the time of exposure, while a decrease in germination capacity, also not related to the time of sulfuric acid application, was observed in 1-year-old seed. A significant increase in germination, resulting from seed treatment with gibberellic acid, was recorded for 4-year-old seed subjected to soaking for 12 h and for 2-year-old seed (soaking time 6 h) as well as for 1-year-old seed exposed to this factor for 1h. The inhibitory effect of gibberellic acid was observed in 1-year-old seed affected by this factor for 6h and 12 h as well as for hormone treatment of 2-year-old seed for 1 h and 12 h.

W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu: temperatury (-15oC), kwasu siarkowego i kwasu giberelinowego na zdolność kiełkowania 1, 2 oraz 4 letnich nasion mozgi trzcinowatej (P. arundinacea). Z przeprowadzonych badań wynika, że stymulujące lub inhibicyjne działanie było uzależnione od wieku nasion oraz czasu działania tych czynników. Istotne zwiększenie zdolności kiełkowania w wyniku działania niskiej temperatury (-15oC), stwierdzono jedynie dla nasion 4 i 2 letnich, które były wystawione na jej działanie przez okres 6 h. Natomiast istotne obniżenie zdolność kiełkowania stwierdzono dla nasion 1 rocznych, które były przemrażane przez okres 48 h. Zastosowanie kwasu siarkowego istotnie zwiększyło zdolność kiełkowania jedynie nasion 4 letnich, niezależnie od czasu działania tego czynnika. Natomiast obniżenie zdolności kiełkowania stwierdzono dla nasion 1 rocznych, również niezależnie od czasu oddziaływania kwasu siarkowego. Istotne zwiększenie zdolności kiełkowania w wyniku działania kw. giberelinowego, stwierdzono dla nasion 4 letnich, które były poddane hormonizacji przez okres 12 h oraz dla nasion 2 letnich (czas moczenia 6 h), a także dla nasion 1 rocznych wystawionych na działanie tego czynnika przez okres 1 h. Natomiast działanie inhibicyjne kwasu giberelinowego stwierdzono dla nasion 1 rocznych wystawionych na działanie tego czynnika przez okres 6 h i 12 h oraz dla nasion 2 letnich, które były hormonizowane przez okres 1 h i 12 h. Handling

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies