The influence of Atonik SL, Betokson Super 050 SL and InsolCa on yielding of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) cv. ‘Senga Sengana’ and ‘Kent’ Wpływ Atoniku SL, Betoksonu Super 050 SL i InsoluCa na plonowanie truskawek (Fragaria x ananassa Duch.) odmian ‘Senga Sengana’ i ‘Kent’
The chemical composition of strawberry fruit depends
mainly on cultivar, fruit maturity degree and climatic conditions
in the growing period. Fruit quality is also determined by a cultivation
technology. The influence of two biostimulants (Atonik
SL and Betokson Super 050 SL), which were used separately, in
combination with each other or with the liquid fertilizer InsolCa,
on yielding and fruit quality of two strawberry cultivars: ‘Senga
Sengana’ and ‘Kent’, was tested. Betokson Super 050 SL + InsolCa
tended to improve the yield of both cultivars. Significant
differences compared to the control were evident especially in
2001. Fruits of ‘Senga Sengana’ started ripening later and had
more ascorbic acid, anthocyanins and acidity than ‘Kent’. The
use of Betokson Super 050 SL + InsolCa improved the content
of ascorbic acid, anthocyanins and sugar as well as acidity in
strawberries of both cultivars. The use of Betokson Super 050
SL + Atonik SL significantly increased the content of ascorbic
acid and sugar in fruits of both cultivars. ‘Kent’ strawberries
also responded to the treatment with an increase in anthocyanin
content and acidity.
Skład chemiczny truskawek zależy głównie od
odmiany, stopnia dojrzałości owoców oraz warunków klimatycznych w danym sezonie wegetacyjnym. Na
jakość owoców wpływają także zabiegi pielęgnacyjne
prowadzone w czasie uprawy. W doświadczeniu
badano wpływ dwóch biostymulatorów (Atonik SL
i Betokson Super 050 SL), użytych samodzielnie lub
w połączeniu, albo z płynnym nawozem InsolCa, na
plonowanie i jakość owoców dwóch odmian ‘Senga
Sengana’ i ‘Kent’. Betokson Super 050 SL + InsolCa
wpłynął na poprawę wielkości plonów obu odmian,
zwłaszcza w 2001 roku różnice były wyraźnie widoczne
w stosunku do kontroli. Owoce odmiany
‘Senga Sengana’ zaczęły dojrzewać później i miały
więcej kwasu askorbinowego, antocyjanów i większą
kwasowość, niż odmiany ‘Kent’. Zastosowanie Betokson
Super 050 SL + InsolCa istotnie wpłynęło
na zwiększenie zawartości kwasu askorbinowego,
antocyjanów, cukrów i kwasowości truskawek obu
badanych odmian. Zastosowanie Betokson Super
050 SL + Atonik SL wpłynęło na wzrost zawartości
kwasu askorbinowego i cukru w owocach obu odmian.
Truskawki odmiany ‘Kent’ charakteryzowały się także
wzrostem zawartości antocyjanów i kwasowości.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00