Diversity of Rhynchosporium secalis [Oud.] J.J. Davis strains in morphological and cultural peculiarities Zroznicowanie szczepow Rhynchosporium secalis [Oud.] J.J. Davis pod katem morfologii i cech wzrostu kultur
Biological peculiarities of the rye scald fungus Rhynchosporium secalis (Oud.) J. J. Davis, in one population of North-West region were examined. Seventy-eight isolates, the causal agent of scald, were taken from infected rye plants. This isolates were analalysed on rate of growth on artificial test medium, structure and color and temperature dependence. Single-spore strains were obtained from each natural isolate. Color and structure of some single-spore isolates remained stable through repeated transfers to fresh PDA medium.
Badano biologiczne właściwości populacji grzyba Rhynchosporium secalis, sprawcy rynchosporiozy żyta, w rejonie północno-zachodnim. Bezpośrednio z porażonych roślin uzyskano 78 izolatów sprawcy rynchosporiozy. W przypadku wszystkich izolatów analizowano szybkość wzrostu na podłożach testowych, strukturę, kolor i zależność od temperatury. Jednozarodnikowe szczepy uzyskano z każdego z oryginalnych izolatów. Barwa i struktura części jednozarodnikowych izolatów pozostała bez zmian w trakcie kolejnych pasażowań na świeżą pożywkę PDA.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00