Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Diversity of Rhynchosporium secalis [Oud.] J.J. Davis strains in morphological and cultural peculiarities

Tytuł:
Diversity of Rhynchosporium secalis [Oud.] J.J. Davis strains in morphological and cultural peculiarities
Zroznicowanie szczepow Rhynchosporium secalis [Oud.] J.J. Davis pod katem morfologii i cech wzrostu kultur
Autorzy:
Lebedeva, L
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27892.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
leaf scald
Secale cereale
disease symptom
Rhynchosporium secalis
rye
Russia
Hordeum vulgare
leaf disease
rye scald fungi
barley
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2005, 58, 1
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Biological peculiarities of the rye scald fungus Rhynchosporium secalis (Oud.) J. J. Davis, in one population of North-West region were examined. Seventy-eight isolates, the causal agent of scald, were taken from infected rye plants. This isolates were analalysed on rate of growth on artificial test medium, structure and color and temperature dependence. Single-spore strains were obtained from each natural isolate. Color and structure of some single-spore isolates remained stable through repeated transfers to fresh PDA medium.

Badano biologiczne właściwości populacji grzyba Rhynchosporium secalis, sprawcy rynchosporiozy żyta, w rejonie północno-zachodnim. Bezpośrednio z porażonych roślin uzyskano 78 izolatów sprawcy rynchosporiozy. W przypadku wszystkich izolatów analizowano szybkość wzrostu na podłożach testowych, strukturę, kolor i zależność od temperatury. Jednozarodnikowe szczepy uzyskano z każdego z oryginalnych izolatów. Barwa i struktura części jednozarodnikowych izolatów pozostała bez zmian w trakcie kolejnych pasażowań na świeżą pożywkę PDA.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies