Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of the method of application and concentration of Asahi SL on the response of cucumber plants to chilling stress

Tytuł:
The effect of the method of application and concentration of Asahi SL on the response of cucumber plants to chilling stress
Wpływ sposobu aplikacji i stężenia Asahi SL na reakcję roślin ogórka na chłód
Autorzy:
Borowski, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27885.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
application method
concentration
Asahi SL preparation
plant response
cucumber plant
chilling stress
plant stress
electrolyte
proline
catalase
peroxidase
photosynthetic pigment
gas exchange
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2010, 63, 2
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In pot experiments conducted on cucumber cv. Śremski F1, the effect was studied of short-term chilling stress on plants which had grown from seeds germinating in the solution of Asahi SL or treated with this biostimulator during the early growth period. The plants were grown in a phytotron at an air temperature of 27/22ºC (day/night), using fluorescent light with FAR flux density of 220 μmol x m-2 x s-1 and with a photoperiod of 16/8. The biostimulator was applied using the following methods: a) germination of seeds in 0.01% and 0.05% solution, b) watering of plants twice with 0.01% or 0.05% solution, c) spraying leaves with 0.3% or 0.5% solution. Plants sprayed with distilled water were the control. After 24 hours from foliar or root application of Asahi SL, one half of the plants from each experimental series was treated for a period of 3 days at a temperature of 12/6ºC, with all the other growth conditions unchanged. The obtained results show that short-term chilling stress caused a significant increase in electrolyte leakage, free proline content and in the activity of ascorbate peroxidase in leaves, but a decrease in the content of chlorophyll, its maximum fluorescence (Fm) and quantum yield (Fv/Fm), carotenoid content, stomatal conductance, transpiration, photosynthesis, leaf biomass and in the activity of catalase in leaves. Foliar or root application of Asahi SL in the pre-stress period decreased the values of the traits which increased as a result of chilling or increased those which decreased. Higher concentrations of the biostimulator solutions, applied using this method, were more effective. The application of the biostimulator during seed germination did not result in significant changes in the response of plants to chilling stress.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies