Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biological value and morphological traits of pollen of selected garlic species Allium L.

Tytuł:
Biological value and morphological traits of pollen of selected garlic species Allium L.
Wartosc biologiczna i morfologiczne cechy pylku wybranych gatunkow czosnku [Allium L.]
Autorzy:
Zuraw, B
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27831.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
pollen grain size
morphology
pollen grain
biological value
viability
garlic
Allium
germination
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2007, 60, 1
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study was conducted in the years 1997-1999. From the collection of the UMCS Botanical Garden, nine species of garlic were selected (A. aflatunense, A. atropurpureum, A. caeruleum, A. cernuum, A. ledebourianum, A. lineare, A. sphaerocephalon, A. victorialis, A. ursinum) and one subspecies (A. scorodoprasum subsp. jajlde). Pollen grain viability was evaluated on microscopic slides stained with acetocarmine, germination ability on the agar medium and measurements of grains were made on glycerin jelly slides. The studied species were characterized by high pollen viability (87-99%) what indicates the great value of garlic flowers as a source of protein-rich feed for honey-bee and wild pollinating insects. Very low germination of pollen on the agar medium was recorded. The length of the equatorial longitudinal axis ranged from 24.3 µm to 37.5 µm and it allowed pollen of most garlic species to be classified as medium-sized grains and only the pollen of A. caeruleum and A. cernuum was included in the group of small-sized grains.

Badania prowadzono w latach 1997-1999. Z kolekcji roślin jednoliściennych Ogrodu Botanicznego UMCS w Lublinie wytypowano dziewięć gatunków czosnku (Allium aflatunense, A. atropurpureum, A. caeruleum, A. cernuum, A. ledebourianum, A. lineare, A. sphaerocephalon, A. victorialis, A. ursinum) i jeden podgatunek (A. scorodoprasum subsp. jajlae). Żywotność ziaren pyłku oceniano w preparatach z acetokarminem, zdolność kiełkowania na pożywce agarowej, natomiast pomiary ziaren wykonano w preparatach gliceryno-żelatynowych. Badane gatunki charakteryzowały się wysoką żywotnością ziarn (87-99%), co wskazuje na znaczną wartość kwiatów czosnku jako źródła pokarmu białkowego dla pszczoły miodnej i dziko żyjących owadów zapylających. Stwierdzono natomiast bardzo niską siłę kiełkowania pyłku na pożywce agarowej. Wymiary podłużnej osi równikowej ziarn w zakresie od 24,3 µm do 37,5 µm pozwoliły zaklasyfikować pyłek większości gatunków czosnku do ziaren średnich, jedynie ziarna pyłku Allium caeruleum i A. cernuum zaliczono do małych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies