The effect of chemical and physical properties and particle morphology of granulated ammonium nitrate on the composition of post-explosion gases and detonation velocity of ammonium nitrate fuel oils
The effect of chemical and physical properties and particle morphology of granulated ammonium nitrate on the composition of post-explosion gases and detonation velocity of ammonium nitrate fuel oils Wpływ właściwości fizykochemicznych oraz morfologii ziaren granulowanej saletry amonowej na skład gazów postrzałowych i prędkość detonacji saletroli
The results of studies of three grades of ammonium nitrate(V): granulated fertiliser grade and granulated porous “Standard” and “Extra” grades, are presented. The chemical and physical properties and particle morphology of the analysed ammonium nitrate grades were studied. The content of hazardous oxides (CO, NOx) in the gases formed in the explosion of ammonium nitrate(V) fuel oils (ANFO) containing ammonium nitrates and 5.7% of oil was determined as was their detonation velocities.
W pracy przedstawiono wyniki badań trzech typów saletry amonowej: granulowanej rolniczej oraz granulowanych porowatych typu „Standard” i „Extra”. Wykonano badania właściwości fizykochemicznych i morfologii ziaren testowanych gatunków saletr amonowych. Przeprowadzono pomiary zawartości szkodliwych tlenków (CO, NOx) w gazach postrzałowych saletroli zawierających ww. saletry amonowe i 5,7% oleju. Wyznaczono prędkości detonacji testowanych saletroli.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00