Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of plant extracts from Solanum nigrum L. and Avena fatua L. on the growth of some weed species and agropathogenic fungi

Tytuł:
The effect of plant extracts from Solanum nigrum L. and Avena fatua L. on the growth of some weed species and agropathogenic fungi
Oddziaływanie ekstraktów roślinnych Solanum nigrum L. i Avena fatua L. na wzrost i rozwój agrofagów
Autorzy:
Golebiowska, H.
Kieloch, R.
Rdzanek, M.
Topolski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27718.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2018, 71, 2
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Experiments to evaluate 40% and 80% methanol extracts prepared from the aboveground parts of two Solanum nigrum biotypes and from the roots of two Avena sativa biotypes were used to test the growth and development of some weed species and agropathogens. The species collected from different crop fields were Viola arvensis, Chenopodium album, Stellaria media, Papaver rhoeas, and Thlaspi arvense together with the pathogenic fungi Fusarium avenaceum, F. culmorum, and F. oxysporum. Plant morphological changes and significant fresh weight reduction of Viola arvensis were observed when treated with both 40% and 80% extracts. A similar response was found in C. album, but only when plants were treated with an 80% extract obtained from plants of S. nigrum collected from a maize field. The most susceptible to both extracts from A. fatua roots growing in a spring wheat field were C. album and S. media, whereas V. arvensis was only susceptible to the 80% extract. The addition of the extracts obtained from A. fatua to PDA medium at concentrations of 0.1% and 1% contributed to significant reductions in the mycelium growth of all three Fusarium species. The extract obtained from S. nigrum added to PDA medium at 1% concentration slightly stimulated mycelium growth of F. oxysporum.

W warunkach szklarniowych przeprowadzono testy biologiczne z wykorzystaniem 40% i 80% frakcji metanolowych sporządzonych z części nadziemnych psianki czarnej (Solanum nigrum L.) oraz z części podziemnych owsa głuchego (Avena fatuaL.) Ekstrakty przygotowano na bazie roślin zebranych z różnych pól uprawnych. Celem badań było wykazanie różnic w oddziaływaniu tych frakcji na wzrost i rozwój niektórych agrofagów (Viola arvensis Murr., Chenopodium album L., Stelaria media L., Papaver rhoeas L., Thlaspi arvense L.) oraz grzybów patogenicznych [ Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc, F. Culmorum (W. G. Sm.), F. Oxysporum Schlecht.). Zaobserwowano zmiany morfologiczne roślin i istotną obniżkę świeżej masy V. arvensis potraktowanych ekstraktami 40% i 80% frakcji metanolowych. Podobną istotną reakcją wykazała Ch. album, ale jedynie po aplikacji 80% frakcji metanolowej S. nigrum pochodzącej z uprawy kukurydzy. Najbardziej wrażliwymi gatunkami na obie frakcje metanolowe z części podziemnych A. fatua pochodzącego z uprawy pszenicy jarej okazały się Ch. albumi S. media, natomiast V. arvensis był wrażliwy tylko na 80% frakcję metanolową. Stwierdzono również, że dodatek wyciągów metanolowych z A. fatua do pożywki PDA zarówno w stężeniu 1% jak i w stężeniu 0,1% powodował znaczące zahamowanie wzrostu grzybni Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc, F. culmorum (W. G. Sm.) oraz F. Oxysporum Schlecht i F. Avenaceum (Fr.) Sacc. Natomiast dodatek wyciągów metanolowych z S. nigrum do pożywki PDA w stężeniu 1% tylko w niewielkim stopniu stymulował wzrost grzybni patogena F. Oxysporum Schlecht.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies