Vertical distribution of the root system of linseed (Linum usitatissimum L.) and legumes in pure and mixed sowing Pionowy rozkład systemu korzeniowego lnu oleistego (Linum usitatissimum L.) i roślin strączkowych w siewie czystym i mieszanym
Root competition for below-ground resources between edible plants may provide for long-term sustainability of agriculture
systems. Intercropping can be more productive than a pure crop due to taking advantage of the morphological
differences between species. In pure cropping, all biophysical interactions between plants occur through soil conditions.
In intercropping, competition for water and nutrients is of major importance, but if the roots of one species occupy the
zone just underneath the roots of the other crop, they can better use the resources of the root zone of the crop. The root
system demonstrates a high degree of plasticity in its development in response to local heterogeneity of the soil profile and
plant density. This study aimed at determining: (i) the morphological characteristics of the root systems of linseed, pea and
vetch depending on the method of sowing; (ii) the root distribution in various soil types and at different soil profile depths
(0–15 cm, 15–30 cm). Two three-year field experiments were conducted on two soil types in south Poland: soil A – Luvic
Phaeozem (s1) and soil B – Eutric Cambisol (s2). These results show that linseed was more aggressive toward both legumes
in mixture, but it produced lower yield compared to pure cropping. The environmental stress of plants in mixtures increased
the relative weight of roots, which resulted in decreasing the root-shoot ratio (RSR).
Konkurencja korzeniowa międzygatunkowa roślin jadalnych o zasoby
siedliska prowadzi w dłuższym okresie czasu do rozwoju zrównoważonego
systemu rolnictwa. Siew mieszany roślin jest bardziej produktywny
w stosunku do siewu czystego z uwagi na wykorzystanie morfologicznych
różnic pomiędzy gatunkami. W siewie czystym warunki glebowe w istotny
sposób kształtują biofizyczne zróżnicowanie roślin. Natomiast w siewie
mieszanym konkurencja korzeni roślin o wodę i składniki pokarmowe jest
nadrzędnie istotna, jednak w przypadku roślin wykształcających korzenie
na różnych głębokościach, zasoby siedliska są lepiej wykorzystywane przez
rośliny. System korzeniowy roślin oleistych i strączkowych przedstawia
różny stopień plastyczności w zależności od lokalnej różnorodności profilu
gleby oraz zagęszczenia roślin w łanie. Celem pracy była (i) ocena cech
morfologicznych systemu korzeniowego lnu oleistego, grochu siewnego
i wyki siewnej w zależności od sposobu siewu: siew czysty lnu, grochu
i wyki, siew mieszany lnu z grochem (I), lnu z wyką (II), (ii) ocena dystrybucji
systemu korzeniowego roślin w różnych warunkach glebowych:
A – czarnoziem, B – gleba brunatna właściwa oraz różnej głębokości
(0–15 cm, 15–30 cm). W badaniach wykazano, że len oleisty wykształcił
bardziej agresywny system korzeniowy w stosunku do roślin strączkowych,
jednak uzyskując niższy plon nasion w stosunku do siewu czystego. Stres
środowiskowy roślin w siewie mieszanym wpłynął na wzrost masy korzeni,
czego efektem było obniżenie wskaźnika RSR.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00