Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of devernalization on the transition from vegetative to prefloral phase of the broccoli (Brassica oleracea var. italica cv. 'Fiesta') shoot meristem

Tytuł:
Effect of devernalization on the transition from vegetative to prefloral phase of the broccoli (Brassica oleracea var. italica cv. 'Fiesta') shoot meristem
Wpływ dewernalizacji na przejście merystemu pędu brokuła Brassica oleracea var. italica cv. 'Fiesta' z fazy wegetatywnej w fazę początku kwitnienia
Autorzy:
Zenkteler, E.
Samardakiewicz, S.
Kaluzewicz, A.
Knaflewski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27417.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
devernalization
transition
flowering
vegetative phase
broccoli
Brassica oleracea var.italica
Fiesta cultivar
shoot
meristem
zonation
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2012, 65, 1
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The morphological and histological changes which occur in the cold-induced apical meristem of broccoli (B. oleracea var. italica cv. ‘Fiesta’) during transition from the vegetative to the generative phase have been demonstrated in our previous investigations. Now, a light microscopic study on the micromorphological parameters of the tunica and corpus of the meristem was undertaken to ascertain their association with devernalisation. Changes in the apex of broccoli seedlings grown for 26 days at 24oC, succeeded by 35 days of cold treatment (16oC - vernalization) followed by 14 days of warm treatment (24oC - devernalization), were studied and described. Microscopic analysis according to the new method of slide preparation showed cytohistological zonation and the spatial distribution of cells in the central and peripheral zones of the broccoli shoot meristem more precisely than possible hitherto. Comparison between subsequent stages of meristem reorganization after devernalization revealed variation in the structure of the apex during its transition to the evocation phase of flowering. The results of measurements show that the tunica width changes irregularly, increasing from its minimum value (112.39±5.78 μm) through the medium one to the maximum values (260.32±2.50), to decrease again, while its height increased and decreased sinusoidally from its minimum value (21.52±4.30μm) to the maximum one (76.98±7.44μm) and then decreasing again to the minimum value (21.52±4.30). The stratification of the tunica as well as its width and height revealed relatively low variation within the analyzed time. These structural traits correlated with cold/warm treatments may be further utilized in the broccoli breeding programme against developmental disturbances.

Aby zbadać skutki dewernalizacji (skokowego podwyższenia temperatury po indukcji chłodem) wykonano analizę morfometryczną wierzchołków wzrostu pędu brokuła (B. oleracea var. italica cv. ‘Fiesta’). Sadzonki brokuła otrzymane z wysiewu 23 marca 2006 r., po sześciu dniach przepikowano do paletodoniczek wypełnionych substratem torfowym. Do fazy 5 liści sadzonki rosły w fitotronie (temp. 24oC), po czym były wernalizowane (temp. 16oC, 35 dni) i dewernalizowane (temp. 24oC, 14 dni). Od 27 maja do 10 czerwca w odstępach 2 dniowych pobierano wierzchołki wzrostu brokuła do analiz. Pomiary morfometryczne wykazały, że dewernalizacja spowodowała zaburzenia w przejściu z fazy wegetatywnej do fazy ewokacji kwitnienia, co przejawiało się w opóźnieniu i rozchwianiu poszerzania i spłaszczania się wierzchołka. Natomiast tendencja do stopniowego redukowania warstw tuniki (w miarę spłaszczania się wierzchołka) nie uległa zmianie. Rośliny poddane dewernalizacji, chciaż z opóźnieniem, zawiązały pąki kwiatostanowe. Zastosowanie devernalizacji u żadnej rośliny nie spowodowało całkowitego zahamowania rozwoju ‘róży’ brokuła.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies