Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Germination of seeds of Avena fatua L. under different storage conditions

Tytuł:
Germination of seeds of Avena fatua L. under different storage conditions
Wpływ różnych warunków przechowywania na zdolność kiełkowania nasion Avena fatua L.
Autorzy:
Dostatny, D.F.
Kordulasinska, I.
Maluszynska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27348.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
seed
germination
Avena fatua
wild oat
storage condition
growing condition
expansive species
weed
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2015, 68, 3
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Storage conditions have a strong influence on the germination of seeds of Avena fatua L, especially at variable conditions, the germination decreased. Seeds stored at a constant low temperature maintained the germination capability for 5 years. Under greenhouse conditions, seeds matured and germinated more rapidly comparing to field conditions, but individuals from these seeds were weaker and produced fewer seeds. The higher temperature in the greenhouse accelerated the development and maturing of plants. Field emergence varied depending on seed storage conditions, sample, further reproduction, and weather conditions. It was observed that individual specimens of A. fatua were able to form ripe seeds with high thousand grain mass (TGM), regardless of the occurrence of fungal diseases. The knowledge of the biology of A. fatua is very important due to its status as a restricted weed in certified seed of crop plants.

Warunki przechowywania w zmiennej temperaturze i wilgotności istotnie obniżały zdolność kiełkowania nasion Avena fatua. Nasiona przechowywane w niskiej, ale stałej temperaturze zachowały zdolność kiełkowania przez 5 lat. W warunkach szklarniowych ziarniaki A. fatua kiełkowały i dojrzewały szybciej niż na polu, lecz rozwijające się osobniki były mniej bujne i wytwarzały mniej nasion. Wyższa temperatura w szklarni przyśpieszała rozwój roślin i dojrzewanie nasion. Wschody polowe były zróżnicowane i zależne od warunków przechowywania nasion, od obiektu, od kolejnej reprodukcji i warunków pogodowych. Stwierdzono, że poszczególne osobniki A. fatua były zdolne do wytworzenia dorodnych nasion o wysokiej masie tysiąca nasion (MTN) niezależnie od pojawienia się chorób grzybowych. Znajomość biologii A. fatua jest bardzo ważna z powodu statusu tej rośliny jako chwastu zastrzeżonego w kwalifikowanym materiale siewnym wszystkich roślin uprawnych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies