Tytuł pozycji:
The influence of strip cropping and weed control methods on weed diversity in dent maize (Zea mays L.), narrow-leafed lupin (Lupinus angustifolius L.) and oats (Avena sativa L.)
- Tytuł:
-
The influence of strip cropping and weed control methods on weed diversity in dent maize (Zea mays L.), narrow-leafed lupin (Lupinus angustifolius L.) and oats (Avena sativa L.)
Wpływ uprawy pasowej i metod regulacji zachwaszczenia na różnorodność chwastów w kukurydzy pastewnej (Zea mays L.), owsie siewnym (Avena sativa L.) i łubinie wąskolistnym (Lupinus angustifolius L.)
- Autorzy:
-
Glowacka, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/27343.pdf
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Botaniczne
- Źródło:
-
Acta Agrobotanica; 2013, 66, 4
0065-0951
2300-357X
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The experiment was conducted in 2008–2010 at the
Experimental Station of the Faculty of Agricultural Sciences in
Zamość, University of Life Sciences in Lublin. The research design
included two factors: I. Method of cultivation – sole cropping
and strip cropping (the cultivation of three plants: maize,
narrow-leafed lupin and oats, in neighboring strips); II. Weed
control method – mechanical and chemical. The subject of this
study was weed infestation in maize, narrow-leafed lupin and
oats.
The greatest diversity of weeds was found in the narrow-
leafed lupine crop, while the lowest diversity in maize. The
dominant weed species in maize, lupine and oats were Echinochloa
crus-galli, Chenopodium album and Galinsoga parviflora
which ranged from 34% to 99% of the total number of weeds.
Strip cropping clearly reduced the number of weeds per unit
area in the narrow-leafed lupin and oat crops as well as the aboveground
dry weight of weeds in all plant species. Chemical
weed control significantly decreased both the number and weight
of weeds in comparison with the mechanical method.
Doświadczenie przeprowadzono w latach
2008–2010 w Stacji Doświadczalnej Wydziału Nauk
Rolniczych, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Schemat badań obejmował dwa czynniki: I. Metoda
uprawy – siew czysty i uprawa pasowa, polegająca
na uprawie w sąsiadujących ze sobą pasach o szerokości
3,3 m trzech roślin: kukurydzy pastewnej, łubinu
wąskolistnego i owsa siewnego; II. Metoda regulacji
zachwaszczenia – mechaniczna i chemiczna
Przedmiotem badań było zachwaszczenie kukurydzy
pastewnej odmiany ‘Celio‘, łubinu wąskolistnego odmiany
„Sonet” i owsa siewnego odmiany ‘Kasztan’.
Zachwaszczenie roślin określano dwa tygodnie przed
zbiorem, metodą botaniczno-wagową, określając skład
florystyczny i liczebność poszczególnych gatunków
chwastów oraz ich powietrznie suchą masę.
Największą różnorodność chwastów stwierdzono
z zasiewach łubinu wąskolistnego, najmniejszą zaś
w kukurydzy pastewnej. Gatunkami dominującymi
w zachwaszczeniu kukurydzy, łubinu wąskolistnego
i owsa siewnego były Echinochloa crus-galli, Chenopodium
album oraz Galinsoga parviflora stanowiące
od 34,1% do 99% ogólnej liczby chwastów. Uprawa
pasowa wyraźnie zmniejszała liczbę chwastów na jednostce
powierzchni w zasiewach łubinu wąskolistnego
i owsa siewnego oraz wytworzoną przez nie sucha
masę części nadziemnych we wszystkich uprawianych
gatunkach. Chemiczna metoda regulacji zachwaszczenia
zmniejszała istotnie zarówno liczbę jak i masę
chwastów w porównaniu z metodą mechaniczną.