Weed species diversity in organic and integrated farming systems Różnorodność gatunkowa chwastów na polach prowadzonych według zasad ekologicznego i integrowanego systemu gospodarowania
Phytosociological data were collected in 1994–1996 in
plots (relevés) at the Research Station for Organic Farming and
Conservation Breeding of the Polish Academy of Sciences in
Popielno included in a large-area experiment conducted according
to the concept and method proposed by Prof. S. Nawrocki.
In a four-field crop rotation (root crops – spring barley undersown
with red clover and grasses – red clover/grass mixture –
winter triticale), each field was divided into two management
units, organic and integrated. Data were collected in relevés by
the Braun-Blanquet method, each year at the peak of the growing
season. Weed abundance (% cover) in cultivated fields
and the number of weed species (species richness) in crops were
determined, which provided a basis for calculating the Shannon-
-Wiener indices of species diversity and evenness, and the Rényi
profiles. The qualitative (species) and quantitative structure of
weed communities was compared using the Sorensen index.
A total of 115 weed taxa (species, subspecies and varieties)
were identified in the examined agro-phytocenoses. Echinochloa
crus-galli, Chenopodium album, Matricaria maritima
subsp. inodora, Capsella bursa-pastoris, Thlaspi arvense and
Stellaria media were the most abundant. Weed infestation was
slightly higher in the organic farming system than in the integrated
system. Organic farming contributed to higher weed species
diversity in root crops, red clover/grass mixtures and winter triticale.
Weed species richness was reduced in red clover/grass
stands, while root crops and – to a lesser degree – spring barley
undersown with red clover and grasses decreased weed species
diversity. The species composition and in particular the quantitative
structure of weeds were affected by crop species and cultivation
regime rather than by the farming system. Weed communities
of crops grown under organic and integrated farming
systems were more similar with regard to species composition
than the quantitative structure.
Podstawą pracy są zdjęcia fitosocjologiczne wykonane
w latach 1994–1996 na polach Stacji Badawczej
Rolnictwa Ekologicznego i Hodowli Zachowawczej
PAN w Popielnie, objętych doświadczeniem łanowym
wg koncepcji i metodyki Prof. S. Nawrockiego. Każde
z czterech pól realizowanego płodozmianu (okopowe –
jęczmień jary z wsiewką koniczyny czerwonej z trawami
– koniczyna czerwona z trawami – pszenżyto ozime)
zostało podzielone na dwie części, na których rośliny
uprawiano według zasad rolnictwa ekologicznego i integrowanego.
Zdjęcia wykonywano corocznie w pełni
wegetacji, metodą Braun-Blanqueta. Materiał wyjściowy
poddano dalszemu opracowaniu pod kątem ustalenia
przeciętnego pokrycia pól przez chwasty i liczby gatunków
zachwaszczających rośliny uprawne (bogactwa
gatunkowego chwastów). Na tej podstawie obliczono
wskaźniki różnorodności i równomierności gatunkowej
Shannona-Wienera oraz wyznaczono profile Rényi’ego.
Strukturę gatunkową i ilościową zbiorowisk porównano
za pomocą współczynników podobieństwa Sorensena.
W badanych agrofitocenozach zidentyfikowano
łącznie 115 taksonów (w randze gatunków, podgatunków
lub odmian botanicznych), wśród których największą
obfitością wyróżniały się: Echinochloa crus-galli,
Chenopodium album, Matricaria maritima subsp.
inodora, Capsella bursa-pastoris, Thlaspi arvense,
Stellaria media. Rośliny uprawiane wg zasad rolnictwa
ekologicznego były nieco silniej zachwaszczone niż
w uprawie integrowanej. System ekologiczny sprzyjał
różnorodności gatunkowej chwastów w uprawie okopowych,
koniczyny czerwonej z trawami i pszenżyta.
Łan koniczyny czerwonej z trawami ograniczał bogactwo
gatunkowe chwastów, a okopowe oraz w mniejszym
stopniu jęczmień jary z wsiewką – różnorodność
gatunkową chwastów. System gospodarowania mniej
różnicował skład gatunkowy chwastów, a zwłaszcza
ich strukturę ilościową niż roślina uprawna i związana
z nią agrotechnika. Zbiorowiska chwastów formujące
się w roślinach uprawianych w systemie ekologicznym
i integrowanym były bardziej podobne pod względem
składu gatunkowego niż struktury ilościowej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00