Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of rheological properties of selected viscosupplements used in knee osteoarthritis

Tytuł:
Assessment of rheological properties of selected viscosupplements used in knee osteoarthritis
Ocena właściwości reologicznych wybranych wiskosuplementów stosowanych w chorobie zwyrodnieniowej stawów kolanowych
Autorzy:
Orczykowska, Magdalena
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27324227.pdf
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Przemysłu Skórzanego
Tematy:
viscosupplement
hyaluronic acid
rheological properties of viscosupplements
cross-linking power of network
wiskosuplement
kwas hialuronowy
właściwości reologiczne wiskosuplementów
moc usieciowania
Źródło:
Technologia i Jakość Wyrobów; 2023, 68; 50--61
2299-7989
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents an evaluation of the rheological properties of viscosupplements based on hyaluronic acid, commonly used in knee osteoarthritis. On the basis of rheometric measurements, cross-linking power and density of network as well as characteristic linear dimensions of the networks of these viscosupplements were determined. It has been shown that the tested viscosupplements are characterized by a network of loosely entanglement chains that can form a similar or different type of structure.

W pracy przedstawiono ocenę właściwości reologicznych wiskosuplementów opartych na bazie kwasu hialuronowego, a powszechnie stosowanych w chorobie zwyrodnieniowej stawów kolanowych. W oparciu o pomiary reometryczne wyznaczono moc i gęstość usieciowania oraz charakterystyczne wymiary liniowe sieci tych wiskosuplementów. Wykazano, że przebadane wiskosuplementy cechują się siecią luźno splątanych łańcuchów, które mogą tworzyć podobny, bądź zróżnicowany typ struktury.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies