Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of compressibility of glacial till contaminated with hydrocarbons on the basis of CRL tests results

Tytuł:
Evaluation of compressibility of glacial till contaminated with hydrocarbons on the basis of CRL tests results
Autorzy:
Stajszczak, Piotr
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27323963.pdf
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czasopisma i Monografie PAN
Tematy:
CRL test
soil compressibility
hydrocarbons
glacial till
test CRL
ściśliwość gleby
węglowodory
gliny lodowcowe
Źródło:
Acta Geologica Polonica; 2023, 73, 2; 247--262
0001-5709
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents the results of CRL research on glacial till contaminated with JET A1 aviation fuel and mineral oil 15W40. The conducted research has shown that the compressibility of fine grained soils contaminated with hydrocarbons during a constant rate of loading tests depends on the physical properties of the soil, properties of oil contaminants, their content in the soil pores as well as the adopted loading velocity. The implemented laboratory test program shows that the contamination of glacial till with hydrocarbons increases their compressibility. Moreover, this research shows that the CRL test method may be recommended in the compressibility research of fine grained soils contaminated with hydrocarbons.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies