Laboratory effect of Boni Protect containing Aureobasidium pullulans (de Bary) Arnoud in the control of some fungal diseases of apple fruit Laboratoryjna ocena biopreparatu Boni Protect, zawierającego Aureobasidium pullulans (de Bary) Arnoud. (Boni Protect) do ochrony jabłek przed niektórymi chorobami grzybowymi
The efficacy of Aureobasidium pullulans (in the biopreparation
Boni Protect) against different pathogens of apples
(Botrytis cinerea, Monilinia fructigena, Penicillium expansum,
and Pezicula malicorticis) was evaluated under laboratory conditions.
The biocontrol product was applied at concentrations
of 0.05%, 0.1%, and 0.5%. Fruits of apple cultivars ‘Jonagold
Decosta’ and ‘Pinova’ were used. Boni Protect was very effective
against B. cinerea on cv. ‘Jonagold Decosta’, reducing
disease incidence by 55–83.8%. On ‘Pinova’ apples, this biological
control product was the most efficient at earlier stages
of the experiment. It inhibited grey mold by 65% after 5 days
from inoculation and only by 14% after 20 days. On cv. ‘Jonagold
Decosta’, Boni Protect at a concentration of 0.1% was
also effective against M. fructigena, reducing brown rot by
31.4–74.5%, but its efficiency on cv. ‘Pinova’ was not significant.
Blue mold caused by P. expansum was inhibited only
slightly by the biocontrol product, while P. malicorticis proved
to be the most resistant to its antagonistic abilities.
W warunkach laboratoryjnych badano skuteczność
biopreparatu Boni Protect, zawierającego Aureobasidium
pullulans (de Bary) Arnoud, w ochronie
jabłek przeciwko Botrytis cinerea, Monilinia fructigena,
Penicillium expansum i Pezicula malicorticis.
Biopreparat stosowano w stężeniach 0,05%,
0,1% i 0,5% na jabłkach odmian ‘Jonagold Decosta’
i ‘Pinova’. Boni Protect był bardzo skuteczny
w ochronie owoców ‘Jonagold Decosta’ przed B. cinerea,
obniżając nasilenie choroby o 55–83.8%. Na
jabłkach odmiany ‚Pinova’ biopreparat był najbardziej
skuteczny na początku doświadczenia. Hamował
rozwój szarej pleśni o 65% po 5 dniach od inokulacji
i tylko o 14% po 20 dniach. Boni Protect w stężeniu
0,1% był również skuteczny w ochronie jabłek ‘Jonagold
Decosta’ przed M. fructigena, hamując rozwój
brunatnej zgnilizny o 31,4–74,5%, ale działanie na
owoce odmiany ‘Pinova’ było znikome. Rozwój sinej
pleśni, powodowanej przez P. expansum był hamowany
tylko nieznacznie przez biopreparat, podczas gdy
P. malicorticis okazał się najbardziej odporny na jego
uzdolnienia antagonistyczne.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00