The aim of the conducted studies was to assess the effect of increasing Mn concentrations (within the range from 0.06 mg-dm-3up to 19.2 mg-dm-3) on chemical composition of tomato rhizosphere (Lycopersicon esculentum Mill. cvs. ‘Alboney F1’ and ‘Emotion F1’) grown in rockwool. For plant fertigation was used nutrient solution with the following chemical composition (mg-dm-3): N-NH4 2.2, N-N03 230, P 50, K 430, Ca 145, Mg 65, Cl 35, S-S04120, Fe 2.48, Zn 0.50, Cu 0.07, pH 5.50, EC 3.00 mS-cm-1. It was studied the following contents of manganese in nutrient solution (mg-dm-3): 0.06; 0.3; 0.6; 1.2 (experiment I, years 2008-2011); 2.4; 4.8; 9.6; 19.2 mg-dm-3 (experiment II, year 2012) - described as Mn-0; Mn-0.3; Mn-0.6; Mn-1.2; Mn-2.4; Mn-4.8; Mn-9.6; Mn-19.2. Increasing concentration of manganese applied in nutrient solution significantly changed the chemical composition of solution in slabs. Within range of manganese in nutrient solution up to 1.2 mg-dm-3 was found significantly increase content of: N-N03, Ca, Mg, S-S04,Zn (except Mn-1.2), Na, Cl, pH (alkalization) and EC with simultaneous decrease content of: K (except Mn-0), Fe, Mn. Changes of P-P04 and Cu were multidirectional. Within range of manganese in nutrient solution from 2.4 to 19.2 mg-dm-3 was found significantly increase content of: Ca, Cu, Na, pH (alkalization) and EC (for ‘Emotion F1) with simultaneous decrease content of: N-N03, P-P04, K, Fe, Mn. Changes of Mg, S-S04, Zn, Cl and EC (for ‘Alboney F1’) were multidirectional.
Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu wzrastających stężeń manganu (w zakresie od 0,06 mg-dm-3 do 19,2 mg-dm-3) na skład chemiczny strefy korzeniowej pomidora (Lycopersicon esculentum Mill. cvs. ‘Alboney F1’ and ‘Emotion F1’) uprawianego w wełnie mineralnej. Do fertygacji roślin stosowano pożywkę standardową o następującym składzie chemicznym (mg-dm-3): N-NH4 2,2; N-N03 230; P 50, K 430, Ca 145, Mg 65, Cl 35, S-S04 120, Fe 2,48, Zn 0,50, Cu 0,07, pH 5,50, EC 3,00 mS-cm-1. Badano następujące zawartości manganu w pożywce (w mg-dm-3): 0,06; 0,3; 0,6; 1,2 (eksperyment I, lata 2008- 2011); 2,4; 4,8; 9,6; 19,2 mg-dm-3 (eksperyment II, rok 2012) - opisane jako Mn-0; Mn-0,3; Mn-0,6; Mn- 1,2; Mn-2,4; Mn-4,8; Mn-9,6; Mn-19,2. Wzrastające stężenia manganu stosowanego w pożywce istotnie modyfikowały skład chemiczny strefy korzeniowej roślin. W zakresie zawartości manganu w pożywce do 1,2 mg-dm-3 stwierdzono istotny wzrost zawartości: N-N03, Ca, Mg, S-S04,Zn (poza Mn-1,2), Na, Cl, pH (alkalizacja) i EC, przy równoczesnym obniżeniu zawartości: K (poza Mn-0), Fe, Mn. Zmiany zawartości P-P04 i Cu były wielokierunkowe. W zakresie zawartości manganu w pożywce od 2,4 do 19,2 mg-dm-3 stwierdzono istotny wzrost zawartości: Ca, Cu, Na, pH (alkalizacja) oraz EC (w przypadku ‘Emotion F1’), przy równoczesnym obniżeniu zawartości: N-N03, P-P04, K, Fe, Mn. Zmiany Mg, S-S04, Zn, Cl i EC (dla ‘Alboney F1’) były wielokierunkowe.