Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies on increasing manganese nutrition effect of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) on differentiation of rhizosphere chemical composition

Tytuł:
Studies on increasing manganese nutrition effect of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) on differentiation of rhizosphere chemical composition
Badanie wpływu wzrastającego żywienia pomidora (Lycopersicon esculentum Mili.) manganem na skład chemiczny strefy korzeniowej
Autorzy:
Kleiber, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/271254.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej, COBRABiD
Tematy:
manganese
nutrient solution
root zone
pH
EC
mangan
pożywka
strefa korzeniowa
Źródło:
Aparatura Badawcza i Dydaktyczna; 2014, 19, 2; 119-126
2392-1765
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the conducted studies was to assess the effect of increasing Mn concentrations (within the range from 0.06 mg-dm-3up to 19.2 mg-dm-3) on chemical composition of tomato rhizosphere (Lycopersicon esculentum Mill. cvs. ‘Alboney F1’ and ‘Emotion F1’) grown in rockwool. For plant fertigation was used nutrient solution with the following chemical composition (mg-dm-3): N-NH4 2.2, N-N03 230, P 50, K 430, Ca 145, Mg 65, Cl 35, S-S04120, Fe 2.48, Zn 0.50, Cu 0.07, pH 5.50, EC 3.00 mS-cm-1. It was studied the following contents of manganese in nutrient solution (mg-dm-3): 0.06; 0.3; 0.6; 1.2 (experiment I, years 2008-2011); 2.4; 4.8; 9.6; 19.2 mg-dm-3 (experiment II, year 2012) - described as Mn-0; Mn-0.3; Mn-0.6; Mn-1.2; Mn-2.4; Mn-4.8; Mn-9.6; Mn-19.2. Increasing concentration of manganese applied in nutrient solution significantly changed the chemical composition of solution in slabs. Within range of manganese in nutrient solution up to 1.2 mg-dm-3 was found significantly increase content of: N-N03, Ca, Mg, S-S04,Zn (except Mn-1.2), Na, Cl, pH (alkalization) and EC with simultaneous decrease content of: K (except Mn-0), Fe, Mn. Changes of P-P04 and Cu were multidirectional. Within range of manganese in nutrient solution from 2.4 to 19.2 mg-dm-3 was found significantly increase content of: Ca, Cu, Na, pH (alkalization) and EC (for ‘Emotion F1) with simultaneous decrease content of: N-N03, P-P04, K, Fe, Mn. Changes of Mg, S-S04, Zn, Cl and EC (for ‘Alboney F1’) were multidirectional.

Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu wzrastających stężeń manganu (w zakresie od 0,06 mg-dm-3 do 19,2 mg-dm-3) na skład chemiczny strefy korzeniowej pomidora (Lycopersicon esculentum Mill. cvs. ‘Alboney F1’ and ‘Emotion F1’) uprawianego w wełnie mineralnej. Do fertygacji roślin stosowano pożywkę standardową o następującym składzie chemicznym (mg-dm-3): N-NH4 2,2; N-N03 230; P 50, K 430, Ca 145, Mg 65, Cl 35, S-S04 120, Fe 2,48, Zn 0,50, Cu 0,07, pH 5,50, EC 3,00 mS-cm-1. Badano następujące zawartości manganu w pożywce (w mg-dm-3): 0,06; 0,3; 0,6; 1,2 (eksperyment I, lata 2008- 2011); 2,4; 4,8; 9,6; 19,2 mg-dm-3 (eksperyment II, rok 2012) - opisane jako Mn-0; Mn-0,3; Mn-0,6; Mn- 1,2; Mn-2,4; Mn-4,8; Mn-9,6; Mn-19,2. Wzrastające stężenia manganu stosowanego w pożywce istotnie modyfikowały skład chemiczny strefy korzeniowej roślin. W zakresie zawartości manganu w pożywce do 1,2 mg-dm-3 stwierdzono istotny wzrost zawartości: N-N03, Ca, Mg, S-S04,Zn (poza Mn-1,2), Na, Cl, pH (alkalizacja) i EC, przy równoczesnym obniżeniu zawartości: K (poza Mn-0), Fe, Mn. Zmiany zawartości P-P04 i Cu były wielokierunkowe. W zakresie zawartości manganu w pożywce od 2,4 do 19,2 mg-dm-3 stwierdzono istotny wzrost zawartości: Ca, Cu, Na, pH (alkalizacja) oraz EC (w przypadku ‘Emotion F1’), przy równoczesnym obniżeniu zawartości: N-N03, P-P04, K, Fe, Mn. Zmiany Mg, S-S04, Zn, Cl i EC (dla ‘Alboney F1’) były wielokierunkowe.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies