Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yield and some quality traits of winter wheat (Triticum aestivum L.) grain as influenced by the application of different rates of nitrogen

Tytuł:
Yield and some quality traits of winter wheat (Triticum aestivum L.) grain as influenced by the application of different rates of nitrogen
Plon i wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) w warunkach stosowania zróżnicowanych dawek azotu
Autorzy:
Harasim, E.
Wesolowski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27098.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2013, 66, 3
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A field study was conducted in the period 2004–2007 at the Czesławice Experimental Farm, belonging to the University of Life Sciences in Lublin, on loess-derived grey brown podzolic soil (good wheat soil complex). This study determined the effect of two levels of nitrogen fertilization on yield and the basic quality traits of grain of the winter wheat cultivar ‘Muza’. The study results show the dependence of the grain quality characters mainly on variable weather conditions throughout the study period and to a lesser extent on the level of nitrogen fertilization. Good technological parameters were obtained in the seasons with low rainfall and high air temperature. The study also demonstrated that the higher rate of nitrogen tended to have a positive effect on total protein and wet gluten content, falling number, sedimentation value, and grain test weight. In spite of the lack of significant differences, the quality of gluten was found to decrease with the increasing rate of nitrogen.

W pracy określono wpływ dwóch poziomów nawożenia azotem na plon i podstawowe cechy jakościowe ziarna pszenicy ozimej odmiany ‘Muza’. Wyniki badań wskazują na zależność wyróżników jakości od zmiennych warunków pogodowych lat badań oraz od poziomu nawożenia azotem. Korzystne parametry technologiczne uzyskano w sezonach z małą ilością opadów oraz wysoką temperaturą powietrza. Wykazano pozytywną tendencję wyższej dawki azotu na zawartość białka ogólnego i glutenu mokrego oraz wartości liczby opadania, wskaźnika sedymentacyjnego i gęstości ziarna w stanie zsypnym. Pomimo braku istotności różnic stwierdzono obniżenie jakości glutenu wraz ze wzrostem dawki azotu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies