Yield and some quality traits of winter wheat (Triticum aestivum L.) grain as influenced by the application of different rates of nitrogen Plon i wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) w warunkach stosowania zróżnicowanych dawek azotu
A field study was conducted in the period 2004–2007 at
the Czesławice Experimental Farm, belonging to the University
of Life Sciences in Lublin, on loess-derived grey brown podzolic
soil (good wheat soil complex). This study determined the
effect of two levels of nitrogen fertilization on yield and the
basic quality traits of grain of the winter wheat cultivar ‘Muza’.
The study results show the dependence of the grain quality characters
mainly on variable weather conditions throughout the
study period and to a lesser extent on the level of nitrogen fertilization.
Good technological parameters were obtained in the
seasons with low rainfall and high air temperature. The study
also demonstrated that the higher rate of nitrogen tended to have
a positive effect on total protein and wet gluten content, falling
number, sedimentation value, and grain test weight. In spite of
the lack of significant differences, the quality of gluten was found
to decrease with the increasing rate of nitrogen.
W pracy określono wpływ dwóch poziomów
nawożenia azotem na plon i podstawowe cechy jakościowe
ziarna pszenicy ozimej odmiany ‘Muza’. Wyniki
badań wskazują na zależność wyróżników jakości
od zmiennych warunków pogodowych lat badań oraz
od poziomu nawożenia azotem.
Korzystne parametry technologiczne uzyskano
w sezonach z małą ilością opadów oraz wysoką temperaturą
powietrza. Wykazano pozytywną tendencję wyższej
dawki azotu na zawartość białka ogólnego i glutenu
mokrego oraz wartości liczby opadania, wskaźnika
sedymentacyjnego i gęstości ziarna w stanie zsypnym.
Pomimo braku istotności różnic stwierdzono obniżenie
jakości glutenu wraz ze wzrostem dawki azotu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00