Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Doskonalenie metod laboratoryjnej oceny właściwości flokulantów stosowanych w gospodarce wodno-ściekowej i osadowej przemysłu spożywczego

Tytuł:
Doskonalenie metod laboratoryjnej oceny właściwości flokulantów stosowanych w gospodarce wodno-ściekowej i osadowej przemysłu spożywczego
Improvement of laboratory assessment methods of flocculants applied in water and sewage management of food industry
Autorzy:
Mroczek, E.
Konieczny, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/270740.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej, COBRABiD
Tematy:
przemysł spożywczy
ścieki
osady ściekowe
chemikalia
flokulanty
food industry
wastewater
sludge
chemicals
flocculants
Źródło:
Aparatura Badawcza i Dydaktyczna; 2014, 19, 1; 15-22
2392-1765
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celowemu wprowadzeniu wybranych reagentów chemicznych do strumienia ścieków z przemysłu spożywczego towarzyszy wiele ciekawych efektów technologicznych, związanych z doskonaleniem procesów oczyszczania ścieków. Do najważniejszych chemikaliów stosowanych obecnie do tego celu należą koagulanty i flokulanty, umożliwiające istotne zwiększenie rozmiarów separowanych cząstek. Wobec coraz szerszej oferty ze strony firm produkujących takie reagenty, decydujące znaczenie mają nie tylko ceny, ale jakość oraz skuteczność takich preparatów. Ustalenie zasadniczych danych dla aplikacji przemysłowej, w tym zwłaszcza wymaganej dawki, rozpoczyna się już na etapie badań laboratoryjnych. Czynniki, które wpływają na przebieg flokulacji, związane są z właściwościami stosowanego preparatu i właściwościami usuwanych zanieczyszczeń, a także parametrami hydrodynamicznymi procesu. Przedstawienie i omówienie zasad laboratoryjnej oceny flokulantów przeznaczonych do stosowania w gospodarce ściekowej i osadowej przemysłu spożywczego jest zasadniczym celem niniejszego opracowania.

On purpose introduction of selected chemical reagents to stream of food processing wastewater is associated by many interesting technological effects connected, both, with improving wastewater treatment processes as well as sewage sludge treatment methods. Coagulants and flocculants belong to the most important chemicals used currently for these purposes enabling essential increase of size of separated floccules. High diversity of such products offered by chemical companies requires to take into consideration not only prices of these products but also their quality and efficiency. Basic data for commercial application, including first of all required dose of reagent are determined already during initial laboratory tests. Among factors having influence on flocculation process both features of preparations and sediments as well as hydrodynamic parameters of process are mentioned. The main aim of this study is to discuss briefly laboratory testing principles of flocculants recommended to wastewater and sludge management from food industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies