Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości fizyczne aromatu pomarańczowego uzyskanego w warunkach przemysłowych

Tytuł:
Właściwości fizyczne aromatu pomarańczowego uzyskanego w warunkach przemysłowych
The physical properties of industrial orange microencapsulated aroma
Autorzy:
Jedlińska, A.
Janiszewska, E.
Śledź, M.
Witrowa-Rajchert, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/270717.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej, COBRABiD
Tematy:
aromat spożywczy
mikrokapsułkowanie
właściwości fizyczne
food aromas
microencapsulation
physical properties
Źródło:
Aparatura Badawcza i Dydaktyczna; 2013, 18, 2; 135-140
2392-1765
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie wpływu rodzaju obróbki wstępnej roztworu kierowanego do suszarki rozpyłowej (mieszanie lub homogenizacja poprzedzona mieszaniem), pracującej w warunkach przemysłowych, na właściwości fizyczne uzyskanych proszków. Dodatkowo, porównywano właściwości proszków pobranych z odbieralnika i komory suszarki rozpyłowej. Do suszenia podawano roztwory o 50% stężeniu suchej substancji (w tym 10% aromatu oraz 40% mieszaniny maltodekstryny i gumy arabskiej w stosunku 7:1). W otrzymanych proszkach oznaczono: zawartość wody, aktywność wody, gęstość pozorną, gęstość nasypową luźną, utrzęsioną i zbitą, sypkość na podstawie współczynników Hausnera i Carra oraz barwę. Stwierdzono, że obserwowane różnice właściwości fizycznych proszków pobranych z różnych miejsc suszarki rozpyłowej w większości nie były istotne statystycznie. Proszki otrzymane z roztworów po 17 MPa homogenizacji charakteryzowały się większym współczynnikiem jasności i lepszą sypkością od pozostałych - otrzymanych z roztworów po mieszaniu i homogenizacji 25 MPa.

The aim of the study was to determine the effect of the way of obtaining solutions, which were led to the industrial spray dryer (mixing or homogenization preceded by mixing) on the physical properties of the obtained powders. The dry matte of drying solutions was 50%, aroma content 10% and addition of maltodextrin and arabie gum in ratio 1:7 was 40%. Obtained powders were examined in terms of water content, water activity, particle density, bulk, tapped and compacted density, flowability (Hausner and Carr ratios were calculated) and color. Differences between physicochemical properties of powders received from different parts of the dryer were observed, but most of them were not statistical significant. The powders obtained from the solutions after homogenization 17 MPa were characterized by higher brightness and greater flowability than the others - after mixing and homogenization 25 MPa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies