Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) do oznaczania polioli w brzeczkach fermentacyjnych

Tytuł:
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) do oznaczania polioli w brzeczkach fermentacyjnych
The use of high performance liquid chromatography (HPLC) for determination of polyols in fermentation broth
Autorzy:
Drożdżyńska, A.
Czaczyk, K.
Pawlicka, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/270671.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej, COBRABiD
Tematy:
chromatografia cieczowa
poliole
brzeczki fermentacyjne
liquid chromatography (HPLC)
polyols
fermentation broth
Źródło:
Aparatura Badawcza i Dydaktyczna; 2010, 15, 4; 123-130
2392-1765
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Alkohole (etanol, butanol, 1,3-propanodiol, 2,3-butanodiol, glicerol), kwasy organiczne (kw. cytrynowy, kw. bursztynowy, kw. mlekowy, kw. propionowy, kw. masłowy), cukry (glukoza), a także acetoinę rozdzielano na kolumnie Aminex HPX-87H przy zastosowaniu dwóch detektorów - refraktometrycznego i UV-DAD pracujących w układzie szeregowym. Badano wpływ poszczególnych parametrów chromatograficznych na jakość rozdziału. Wyznaczono niektóre parametry walidacyjne dla zaproponowanej metody. Opracowana metoda pozwala na jakościową analizę wielu substancji w brzeczkach fermentacyjnych w szczególności, gdy niektóre z nich koeluują ze sobą.

Alcohols (ethanol, butanol, 1,3-propanediol, 2,3-butanediol, and glycerol), organic acids (citric acid, succinic acid, lactic acid, propionic acid, and butyric acid), sugar (glucose) and acetoin were separated on an Aminex HPX-87H column using two detectors: refractive index detector and UV-DAD detector. The influence of chromatographic parameters on chromatographic separation was analyzed. Some validation parameters for proposed method were determined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies