The effect of salicylic acid and acetylsalicylic acid on red pigment formation in mechanically wounded scales of Hippeastrum x hybr. hort. and on the growth and development of Phoma narcissi
The effect of salicylic acid and acetylsalicylic acid on red pigment formation in mechanically wounded scales of Hippeastrum x hybr. hort. and on the growth and development of Phoma narcissi Wplyw kwasu salicylowego i kwasu acetylosalicylowego na tworzenie sie czerwonego barwnika w mechanicznie uszkodzonych luskach Hippeastrum x hybr. hort. i na wzrost i rozwoj Phoma narcissi
Various organs of Hippeastrum infected by Phoma narcissi, infested with mite, Steneotarsonemus laticeps or mechanically wounded, produce red pigment on the surface of injured tissues. The aim of the present work was to study the effect of salicylic (SA) and acetylsalicylic acids (ASA) (inhibitors of biosynthesis of jasmonates and ethylene) on red pigment formation in wounded scales of bulbs of Hippeastrum and on the mycelium growth of P. narcissi in vivo and in vitro. SA and ASA at a concentration of 1 and 2 mM partially inhibited the formation of red pigment in wounded scales, first of all in first 2 days after treatment. The growth and development of P. narcissi on basal plate and scales of longitudinally cut Hippeastrum bulb treated with SA and ASA (1 and 2 mM) was similar as in control. SA (50 µg·cm⁻³) and ASA (250 µg·cm⁻³) inhibited the mycelium growth of P. narcissi on PDA medium, and concentration of 1000 µg·cm⁻³ of both almost totally inhibited the mycelium growth of the pathogen. Inhibitory effect of SA and ASA on the formation of red pigment in wounded scales of Hippeastrum may be caused by lowered biosynthesis and accumulation of jasmonates.
Różne organy Hippeastrum zainfekowane przez grzyb Phoma narcissi, w następstwie żerowania roztocza Steneotarsonemus laticeps lub uszkodzone mechanicznie, wytwarzają na powierzchni uszkodzonych tkanek czerwony barwnik. Celem badań było poznanie wpływu kwasów salicylowego (SA) i acetylosalicylowego (ASA) (inhibitorów biosyntezy jasmonianów i biosyntezy etylenu) na tworzenie się czerwonego barwnika w uszkodzonych łuskach cebuli Hippeastrum i wzrost grzybni P. narcissi. Kwas salicylowy i kwas acetylosalicylowy wykazały hamujący wpływ na tworzenie się czerwonego barwnika w uszkodzonych łuskach, zwłaszcza w pierwszych 2 dniach po traktowaniu. Wzrost i rozwój grzybni P. narcissi na piętce i łuskach przekrojonych wzdłuż cebuli Hippeastrum i traktowanych SA i ASA w stężeniu 1 i 2 mM był podobny jak w kontroli. Kwas salicylowy w stężeniu 50 µg·cm⁻³, oraz kwas acetylosalicylowy w stężeniu 250 µg·cm⁻³ ograniczały wzrost grzybni P. narcissi na pożywce PDA; w stężeniu 1000 µg·cm⁻³ wystąpiło niemal całkowite zahamowanie wzrostu patogena. Hamujący wpływ SA i ASA na tworzenie się czerwonego barwnika w uszkodzonych łuskach Hippeastrum może być spowodowany obniżeniem biosyntezy i akumulacji jasmonianów.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00