Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przeciwbakteryjna aktywność modyfikowanego lizozymu wobec bakterii Proteus mirabilis i Pseudomonas fluorescens

Tytuł:
Przeciwbakteryjna aktywność modyfikowanego lizozymu wobec bakterii Proteus mirabilis i Pseudomonas fluorescens
Antibacterial activity of modified lysozyme against bacteria Proteus mirabilis and Pseudomonas fluorescens
Autorzy:
Cegielska-Radziejewska, R.
Szablewski, T.
Leśnierowski, G.
Kijowski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/270608.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej, COBRABiD
Tematy:
aktywność przeciwbakteryjna
modyfikowany lizozym
antibacterial activity
modified lysozyme
Źródło:
Aparatura Badawcza i Dydaktyczna; 2010, 15, 3; 79-84
2392-1765
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena aktywności przeciwbakteryjnej modyfikowanego lizozymu w stosunku do bakterii Gram-ujemnych Pseudomonas fluorescens i Proteus mirabilis. Porównano antybakteryjne działanie monomeru lizozymu i jego preparatu uzyskanego w wyniku modyfikacji termiczno-chemicznej. W otrzymanym preparacie lizozymu oznaczono udział form oligomerycznych, aktywność hydrolityczną i hydrofobowość. Stwierdzono wzrost inhibitującego działania lizozymu po modyfikacji w porównaniu z monomerem lizozymu i próbą bez dodatku enzymu w stosunku do badanych bakterii. Wykazano, że modyfikowany preparat lizozymu wykazujący aktywność przeciwbakteryjną wobec bakterii gramujemnych, charakteryzuje się wyższym udziałem form oligomerycznych jak również wyższą hydrofobowością powierzchniową.

The aim of the study was to assess the antibacterial activity of modified lysozyme in relation to Gram-negative bacteria Pseudomonas fluorescens and Proteus mirabilis. Antibacterial action of lysozyme monomer and its preparation produced as a result of thermo-chemical modification were compared. In the obtained lysozyme preparation the proportion of oligomeric forms, hydrolytic activity and hydrophobicity were determined. An increase was found in the inhibitory action of lysozyme after modification in comparison with lysozyme monomer and the sample without an addition of the enzyme in relation to the analysed bacteria. It was shown that the modified lysozyme preparation exhibiting antibacterial activity against Gram-negative bacteria is characterised by a higher proportion of oligomeric forms, as well as higher surface hydrophobicity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies