Badania mikrokalorymetryczne wpływu wybranych domieszek upłynniających na proces hydratacji cementu Microcalorimetric effect of selected superplasticizers on cement hydration
W pracy przedstawiono wyniki badania kinetyki wydzielania ciepła podczas uwadniania cementów w obecności domieszek do betonu silnie redukujących ilość wody zarobowej, tzw. superplastyfikatorów. Zastosowano cement portlandzki typu CEM I 32,5 oraz cement hutniczy CEM lll/A 32,5 N. Metodą mikrokalorymetryczną stwierdzono opóźnienie procesu wydzielania ciepła w przypadku obu zastosowanych domieszek. Eksperyment prowadzono przy stałym współczynniku wody do cementu w/c=0,5. Dodatkowo przeprowadzono badania czasów wiązania zaczynów cementowych o konsystencji normowej. Stwierdzono opóźnienie zarówno początku jak i końca wiązania w przypadku obu zastosowanych domieszek.
Heat evolution process of cement hydration in the presence of high-range water-reducing chemical admixtures for concrete has been investigated. Two types of cements were applied: Portland cement CEM I 32.5 and blast furnace cement CEM Ill/A 32.5. The retarding of heat evolution at early stage was observed in the case of both applied superplasticizers. The experiment was carried out at constant water-cement ratio (w/c=0.5). Additionally setting times were tested. Retarding of both initial and final setting time was observed for both applied admixtures.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00