Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania mikrokalorymetryczne wpływu wybranych domieszek upłynniających na proces hydratacji cementu

Tytuł:
Badania mikrokalorymetryczne wpływu wybranych domieszek upłynniających na proces hydratacji cementu
Microcalorimetric effect of selected superplasticizers on cement hydration
Autorzy:
Małaszkiewicz, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/270404.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej, COBRABiD
Tematy:
cement
hydratacja
superplastyfikatory
hydration
superplasticizers
Źródło:
Aparatura Badawcza i Dydaktyczna; 2011, 16, 2; 13-18
2392-1765
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badania kinetyki wydzielania ciepła podczas uwadniania cementów w obecności domieszek do betonu silnie redukujących ilość wody zarobowej, tzw. superplastyfikatorów. Zastosowano cement portlandzki typu CEM I 32,5 oraz cement hutniczy CEM lll/A 32,5 N. Metodą mikrokalorymetryczną stwierdzono opóźnienie procesu wydzielania ciepła w przypadku obu zastosowanych domieszek. Eksperyment prowadzono przy stałym współczynniku wody do cementu w/c=0,5. Dodatkowo przeprowadzono badania czasów wiązania zaczynów cementowych o konsystencji normowej. Stwierdzono opóźnienie zarówno początku jak i końca wiązania w przypadku obu zastosowanych domieszek.

Heat evolution process of cement hydration in the presence of high-range water-reducing chemical admixtures for concrete has been investigated. Two types of cements were applied: Portland cement CEM I 32.5 and blast furnace cement CEM Ill/A 32.5. The retarding of heat evolution at early stage was observed in the case of both applied superplasticizers. The experiment was carried out at constant water-cement ratio (w/c=0.5). Additionally setting times were tested. Retarding of both initial and final setting time was observed for both applied admixtures.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies